środa, marca 25, 2020

Puszyste placuszki paprykowe




Puszyste placuszki paprykowe to ostatnio hit w moim domu i przyznam szczerze, że jak na razie nie zapowiada się, aby mi się przejadły.
Są puszyste, mocno paprykowe i jednym słowem przepyszne.
Idealnie sprawdzą się jako szybki posiłek lub prosta przekąska.
Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo.
Polecam!


Puszyste placuszki paprykowe - składniki:

(około 7 sztuk)
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta chili (solidna)
sól
Dodatkowo:
1/2 czerwonej papryki
Ponadto (opcjonalnie):
odrobina tłuszczu do smażenia


Puszyste placuszki paprykowe - przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać jajko, jogurt naturalny, mąkę oraz przyprawy.
Na końcu należy wmieszać paprykę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

34 komentarze:

  1. ooo wow :) chyba sie skuszę ! Wygląda cudnie. A czy Ty kiedyś robiłaś zupę paprykową ? Ja kiedyś dałam wpis o tym na blogu. Jest mało znana ale dla mnie również pyszna ! Ja lubię robić różnego rodzaju placuszki z warzywami ale takich z papryka nie jadłam, narobiłaś mi ochoty i to naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i polecam, a zupa paprykowa też jest pyszna :*

      Usuń
  2. Mają bardzo fajny kolor, od razu mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy wcześniej takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być ciekawe połączenie smakowe. Chętnie bym spróbowała tych placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prościej chyba już być nie może :) a jaki fantastyczny efekt! Sosik czosnkowy do tego i niebo w ustach. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze! to może być przepyszne <3 uwielbiamy paprykę z mężem ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne placuszki kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dl fanów placuszków ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. apetycznie wyglądają te placuszki

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze robię takie placuszki na słodko - muszę przyznać, że to ciekawa odmiana, godna wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem twojej pomysłowości :) takie placuszki wydawało mi się, że zawsze są na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :* U mnie często goszczą placuszki wytrawne, m.in. ze względu na różnorodność dla córki. Nie chcę przyzwyczajać Natalii do słodkiego.

      Usuń
  12. Sprawdziłam przepis... zdecydowanie za mało jogurtu naturalnego. Musiałam dodać w sumie 6 łyżek jogurtu by była odpowiednia konsystencja 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inny jogurt i mąka też mają znaczenie, ale najważniejsze, że placuszki wyszły.

      Usuń
  13. Bardzo dobre ,polecam. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger