Puszyste placuszki paprykowe to ostatnio hit w moim domu i przyznam szczerze, że jak na razie nie zapowiada się, aby mi się przejadły.
Są puszyste, mocno paprykowe i jednym słowem przepyszne.
Idealnie sprawdzą się jako szybki posiłek lub prosta przekąska.
Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo.
Polecam!
Puszyste placuszki paprykowe - składniki:
(około 7 sztuk)
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta chili (solidna)
sól
Dodatkowo:
1/2 czerwonej papryki
Ponadto (opcjonalnie):
odrobina tłuszczu do smażenia
Puszyste placuszki paprykowe - przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać jajko, jogurt naturalny, mąkę oraz przyprawy.
Na końcu należy wmieszać paprykę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
ooo wow :) chyba sie skuszę ! Wygląda cudnie. A czy Ty kiedyś robiłaś zupę paprykową ? Ja kiedyś dałam wpis o tym na blogu. Jest mało znana ale dla mnie również pyszna ! Ja lubię robić różnego rodzaju placuszki z warzywami ale takich z papryka nie jadłam, narobiłaś mi ochoty i to naprawdę świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper i polecam, a zupa paprykowa też jest pyszna :*
UsuńMają bardzo fajny kolor, od razu mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńNie jadłam nigdy wcześniej takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńTo musi być ciekawe połączenie smakowe. Chętnie bym spróbowała tych placuszków.
OdpowiedzUsuńPolecam. Ja je uwielbiam!
UsuńO fajne :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję i polecam ;)
UsuńProściej chyba już być nie może :) a jaki fantastyczny efekt! Sosik czosnkowy do tego i niebo w ustach. Super!!!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńFajne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow,świetny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńo kurcze! to może być przepyszne <3 uwielbiamy paprykę z mężem ;D
OdpowiedzUsuńUwierz, że jest <3 Polecam!
UsuńBardzo fajne placuszki kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko <3
UsuńJadłabym!!!
OdpowiedzUsuńWarto! ;)
UsuńCoś dl fanów placuszków ;D
OdpowiedzUsuńI nie tylko. Są pyszne :D
Usuńapetycznie wyglądają te placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńZawsze robię takie placuszki na słodko - muszę przyznać, że to ciekawa odmiana, godna wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńJestem pod wrażeniem twojej pomysłowości :) takie placuszki wydawało mi się, że zawsze są na słodko :D
OdpowiedzUsuńMiło mi :* U mnie często goszczą placuszki wytrawne, m.in. ze względu na różnorodność dla córki. Nie chcę przyzwyczajać Natalii do słodkiego.
UsuńSprawdziłam przepis... zdecydowanie za mało jogurtu naturalnego. Musiałam dodać w sumie 6 łyżek jogurtu by była odpowiednia konsystencja 😉
OdpowiedzUsuńInny jogurt i mąka też mają znaczenie, ale najważniejsze, że placuszki wyszły.
UsuńBardzo dobre ,polecam. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
Usuń