Paluszki z serka topionego to idealna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezie do piwa, wina lub po prostu podczas podjadania w ciągu dnia.
Pasują również do kremowych zup i dekoracji różnych sałatek.
Paluszki są kruche, mocno serowe, a ich chrupanie naprawdę bardzo wciąga.
Koniecznie sami spróbujcie.
Ps. Polecam Wam również przepisy na ciasteczka z serka topionego:
- kruche - klik
- serowo-cebulowe - klik
Paluszki z serka topionego - składniki:
(około 13-15 sztuk)
100g mąki pszennej
100g serka topionego
50g masła/margaryny
1 żółtko
1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
1/2 łyżeczki soli (można dodać więcej)
Dodatkowo:
1 białko do posmarowania
Paluszki z serka topionego - przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce oraz wyrobić na jednolitą masę.
Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,7 cm i powycinać z niego paski o długości około 12 cm i szerokości 1-1,5 cm.
Paseczki lekko skręcić oraz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Paluszki posmarować uprzednio roztrzepanym białkiem i opcjonalnie można posypać dowolnymi przyprawami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 15-18 minut w 180 stopniach.
Dawno takich nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńSkusisz się?
UsuńO, takiego czegoś jeszcze nie jadłem, bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńTo idealna przekąska na jakiś seans filmowy w domu.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńRobiłam dawno temu podobne, pyszne są, polecam je :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKochana to coś nowego nie znałam takiego przepisu
OdpowiedzUsuńTo się cieszę i polecam.
UsuńWspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńO, coś dla moich córek, starsza uwielbia takie rarytasy serowe 😉.
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić zapas mąki i sera, przyda się na kwarantannę w razie czego. Buzuaki. Miłego dnia 😘
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
UsuńMyślałam ze to frytki :P
OdpowiedzUsuń;)
Usuńciekawe, czy wyszłyby mi w wersji bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz użyć innej mąki.
UsuńŚwietny pomysł na idealną przekąskę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealne do chrupania:)
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńZ serkiem topionym jeszcze nie jadłam. Uwielbiam takie przekąski na wieczór przed telewizorem :p
OdpowiedzUsuńMoże spróbujesz?
UsuńJaki ciekawy przepis! Superowy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńJakie zlote i chrupiace, cudo :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. To prawda.
UsuńBardzo dobre - polecam wszystkim .Dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuńMiło mi <3 Korzystając z moich przepisów proszę podsyłać zdjęcia :)
UsuńZ jakim sosem można je podawać?
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to rzecz gustu. Fajnie smakują z sosem serowym lub jakimś ostrym.
Usuń