Muffiny grahamki z truskawkami to zdrowe i jednocześnie bardzo smaczne babeczki, które można uznać za pełnowartościową przekąskę lub zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego.
Mąka graham charakteryzuje się sporą zawartością białka i nadała muffinkom ciekawego posmaku.
Dodatkowo są one bardzo miękkie oraz długo zachowują swoją świeżość.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i eksperymentujcie z ulubionymi owocami.
Polecam!
Mąka graham charakteryzuje się sporą zawartością białka i nadała muffinkom ciekawego posmaku.
Dodatkowo są one bardzo miękkie oraz długo zachowują swoją świeżość.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i eksperymentujcie z ulubionymi owocami.
Polecam!
Muffiny grahamki z truskawkami - składniki:
(około 8 sztuk)
150g mąki graham
50g ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
150 ml mleka
50 ml oleju
Dodatkowo:
100g truskawek + 1 łyżeczka mąki graham do obtaczania
kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego
Muffiny grahamki z truskawkami - przygotowanie:
W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio pokrojone oraz obtoczone w mące truskawki z kilkoma kroplami aromatu.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio pokrojone oraz obtoczone w mące truskawki z kilkoma kroplami aromatu.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
wspaniałe muffinki
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńI kolejne pyszności u Ciebie. Pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
UsuńPyszne babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńCudne te babeczki i te truskawki...mniaaaaam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podobają.
UsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWygląda to pysznie ;) ja ostatnio nie miałam weny na nowości kulinarne.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego kochana ;)
Dziękuję i wzajemnie. Wena wróci :*
UsuńCzuje, że mije dziecko byloby zachwycone
OdpowiedzUsuńZ pewnością tak :D
UsuńPycha☺
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam takie zdrowe babeczki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńŁadnie wyrosły :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKusisz 😀. W takiej wersji jeszcze nie jadłam 😉. Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńUwielbiam muffinki, robię je dosyć często z mieszanek różnych mąk. Spróbuję też z mąką graham :)
OdpowiedzUsuńWarto. Pochwal się efektem.
UsuńLubię robić takie muffinki, można je dowolnie komponować i zabierać potem do szkoły czy pracy :)
OdpowiedzUsuńTo fakt. Masz swoje ulubione połączenie?
Usuńlubię takie zdrowsze przepisy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
Usuń