Babka herbaciano-miodowa idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt wielkanocnych.
Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta.
Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki.
Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy.
Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy.
Wyszło pysznie!
Babka herbaciano-miodowa - składniki:
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
2 saszetki/torebki herbaty (mocnej)
150g masła lub margaryny
100g cukru
150g masła lub margaryny
100g cukru
2 jajka
100g miodu (płynnego)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Opcjonalnie:
1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*)
Ponadto do dekoracji:
cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa
Babka herbaciano-miodowa - przygotowanie:
Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
Następnie należy dodać miód oraz stopniowo i na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko z herbatą.
Masę przelać do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Babkę piec w rozgrzanym piekarniku około 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ciasto wyjąć z foremki oraz udekorować według uznania.
Babka herbaciano-miodowa - dodatkowe informacje:
(*) Można użyć dowolnych dodatków lub je pominąć.
Aromaty dodajemy razem z miodem, a imbir z mąką.
poproszę o kawałek!
OdpowiedzUsuńZ chęcią Kochana podsyłam <3
UsuńTa babka wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńZapachniało świętami :) kolorowo, słodko, wiosennie... Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że sytuacja na świecie poprawi się i właśnie takie będą te święta :*
UsuńBabka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWygląda obłędnie,nie sposób jej się oprzeć :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚliczna babeczka ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńCudowna babeczka kochana :-) oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Pakuję i wysyłam ;)
UsuńFajny przepis na zbliżającą się Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńI nie tylko :D
UsuńSuper fajna babka jak znalazł na wielkanoc
OdpowiedzUsuńDziękuję. Można upiec do kawki lub herbaty i bez okazji :D
Usuńo. nigdy nie jadłam.skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńMniam :) mam nadzieje, ze w święta bede mogła zjeść babkę u mojej babci :(
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję, że wirus odpuści :(
UsuńHerbacianej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńIdealnie pasuje na święta... i te kolory! Całkowicie mnie zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
UsuńPrezentuje się pięknie. Może choć trochę umili tą jakże inną tegoroczną Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńTeż mam taką nadzieję :*
UsuńO matko, jak tu smacznie!
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńJaka ladna ! napewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i fakt, był pyszna.
Usuńherbaciana to ulubiona babka mojej siostry
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie jadłam jeszcze takiej babki :)
OdpowiedzUsuńMoże się skusisz? Jest prosta w przygotowaniu.
Usuń