wtorek, marca 24, 2020

Babka herbaciano-miodowa





Babka herbaciano-miodowa idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt wielkanocnych.
Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta.
Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki.
Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy.
Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy.
Wyszło pysznie!


Babka herbaciano-miodowa - składniki:

1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
2 saszetki/torebki herbaty (mocnej)
150g masła lub margaryny
100g cukru
2 jajka
100g miodu (płynnego)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Opcjonalnie:
1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*)
Ponadto do dekoracji:
cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa


Babka herbaciano-miodowa - przygotowanie:

Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
Następnie należy dodać miód oraz stopniowo i na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko z herbatą.
Masę przelać do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Babkę piec w rozgrzanym piekarniku około 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ciasto wyjąć z foremki oraz udekorować według uznania.


Babka herbaciano-miodowa - dodatkowe informacje:

(*) Można użyć dowolnych dodatków lub je pominąć.
Aromaty dodajemy razem z miodem, a imbir z mąką.

36 komentarzy:

  1. Ta babka wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało świętami :) kolorowo, słodko, wiosennie... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że sytuacja na świecie poprawi się i właśnie takie będą te święta :*

      Usuń
  3. Babka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie,nie sposób jej się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna babeczka kochana :-) oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na zbliżającą się Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super fajna babka jak znalazł na wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Można upiec do kawki lub herbaty i bez okazji :D

      Usuń
  8. o. nigdy nie jadłam.skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :) mam nadzieje, ze w święta bede mogła zjeść babkę u mojej babci :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Herbacianej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealnie pasuje na święta... i te kolory! Całkowicie mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się pięknie. Może choć trochę umili tą jakże inną tegoroczną Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  13. herbaciana to ulubiona babka mojej siostry

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger