Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej to idealna propozycja na zdrową i wartościową przekąskę oraz zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego.
Ich orzechowo-kokosowy posmak naprawdę skusi niejednego miłośnika niezdrowych słodyczy.
Ciasteczka są dość syte, a moja córka podjada je z wielką chęcią.
Ciastka możecie urozmaicić ulubionymi bakaliami, lecz pamiętajcie, że na ich smak wpływa jakość masła orzechowego i mąki kokosowej.
Niby te produkty mają podobny lub identyczny skład, ale w smaku czuć definitywną różnicę.
Ich orzechowo-kokosowy posmak naprawdę skusi niejednego miłośnika niezdrowych słodyczy.
Ciasteczka są dość syte, a moja córka podjada je z wielką chęcią.
Ciastka możecie urozmaicić ulubionymi bakaliami, lecz pamiętajcie, że na ich smak wpływa jakość masła orzechowego i mąki kokosowej.
Niby te produkty mają podobny lub identyczny skład, ale w smaku czuć definitywną różnicę.
To kto się skusi na moje zdrowe ciasteczka?
Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej - składniki:
(około 13 sztuk)
100g mąki kokosowej
150g masła orzechowego
50g masła/margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu (*)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej - przygotowanie:
Masło orzechowe, masło/margarynę oraz jajka dokładnie zmiksować, a następnie kolejno połączyć z miodem, sodą i mąką kokosową.
Kiedy masa będzie gęsta to zamiast miksera należy użyć dłoni.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej - dodatkowe informacje:
(*) Można użyć dowolnego słodzidła i jego ilość dostosować do własnych upodobań.
Ciasteczka z podaną ilością miodu nie są zbyt słodkie.
Ciasteczka przepyszne i zdrowe, idealne do kawki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu i polecam!
Usuńmuszą smakować pysznie"!
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńZdrowe i dobre to najlepsze połączenie.
OdpowiedzUsuńZgadza się!
UsuńJestem głodna..! Zapisuje przepis ☺
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt.
UsuńKuszące! O ile znajdę masło orzechowe bez oleju palmowego to chętnie wypróbuję Twój przepis ;) tylko mam pytanie... czy ciastka wychodzą chrupkie? Takie lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńSą delikatnie miękkie. Mają chrupiącą otoczkę.
UsuńUwielbiam takie ciasteczka, więc przepis jak najbardziej chętnie wykorzystam :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCieszę się.
Usuńmm, zjadłabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńUwielbiam tego rodzaju ciasteczka! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :) pyszne są i do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper, mam jeszcze trochę mąki kokosowej do wykorzystania, ten przepis to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt!
UsuńMoje smaki! Same ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńNa pewno są smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo. Polecam.
UsuńJestem zachwycona! Właśnie je upiekłam:) wyglądają i smakują pysznie a ten zapach.. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się <3 A masz może zdjęcie do umieszczenia w facebookowej galerii?
Usuńmasło roztopione?
OdpowiedzUsuńNie. Miękkie.
UsuńZrobiłam! Pół wg przepisu, a pół z dodatkiem kakao. Mogłyby być nieco słodsze, ale i tak spałaszowaliśmy wszystkie, co do okruszka😆Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper. A masz może zdjęcie?
Usuń