Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie idealnie nadaje się na ciepło jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba.
Marynata czosnkowo-musztardowa nadaje mięsu pysznego smaku i niezwykłego aromatu.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Polecam.
Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - składniki:
około 1-1,2 kg schabu
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
3/4 łyżeczki papryki ostrej
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
sól (do smaku)
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso.
Na końcu schab naszpikować ząbkami czosnku (zrobić małe nacięcia w
mięsie i powsadzać w nie kawałki czosnku).
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie schab wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
Taki schab to dopiero musi smakować :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZapisuję sobie ten przepisz. Lubię kombinować ze schabem.
OdpowiedzUsuńCieszę się i pochwal się efektem.
UsuńIdealny niedzielny rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńI nie tylko :*
UsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMojemu partnerowi na pewno by smakowało :)
OdpowiedzUsuńMoże wypróbujesz?
UsuńSchab nie jest moim ulubieńcem, aczkolwiek w takiej postaci chętnie bym go spróbowała :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
OdpowiedzUsuńA jakie mięso lubisz najbardziej?
UsuńProblem jest w tym, że nie przepadam zbytnio za mięsami,
Usuńale ogólnie to lubię filety :) Pozdrawiam!
Rozumiem i również pozdrawiam.
Usuńczosnek na pewno dodaje smal ;)
OdpowiedzUsuńJak zawsze ;)
UsuńPyszny i na obiad i do kanapek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Lubisz schab?
Usuńnigdy nie robiłam sama takich specjałów ale przepis na pewno spodobałby się moim rodzicom :)
OdpowiedzUsuńA czemu nie robisz?
UsuńDzięki za ten przepis. Schab już nabiera smaku w marynacie. Dziś trafi do piekarnika. Już wiem, że będzie niesamowita uczta:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem <3
UsuńSchab jest naprawdę pyszny, kruchy i aromatyczny i na ciepło i na zimno. Dodałam zamiast ostrej papryki przyprawę harissa i jeszcze trochę oregano. Cały dom pachniał :) pyszności. Pozdrawiamy
UsuńSuper <3 A podeślesz zdjęcie do albumu?
UsuńNie robiłam fotek ale na pewno schab będę jeszcze piekła i wtedy fotki będą 😊
UsuńDobrze. Dziękuję.
UsuńWitam, czym można zastąpić sos sojowy? :)
OdpowiedzUsuńMożna pominąć.
UsuńPiekarnik zimny czy nagrzany?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie - rozgrzany.
Usuńale apetyczny do kanapki jak znalazł
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńDzień dobry. Jaki tryb piekarnika wybrać? Z termoobiegiem czy też góra/dół?
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.
UsuńUpiekłem na kanapki,pyszny schabik
OdpowiedzUsuń