sobota, lutego 15, 2020

Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie



Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie idealnie nadaje się na ciepło jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba.
Marynata czosnkowo-musztardowa nadaje mięsu pysznego smaku i niezwykłego aromatu.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Polecam.

 
 Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - składniki:

około 1-1,2 kg schabu
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
3/4 łyżeczki papryki ostrej
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
sól (do smaku)
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku


Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso.
 Na końcu schab naszpikować ząbkami czosnku (zrobić małe nacięcia w mięsie i powsadzać w nie kawałki czosnku).
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie schab wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
 

35 komentarzy:

  1. Taki schab to dopiero musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję sobie ten przepisz. Lubię kombinować ze schabem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny niedzielny rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab nie jest moim ulubieńcem, aczkolwiek w takiej postaci chętnie bym go spróbowała :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie mięso lubisz najbardziej?

      Usuń
    2. Problem jest w tym, że nie przepadam zbytnio za mięsami,
      ale ogólnie to lubię filety :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Rozumiem i również pozdrawiam.

      Usuń
  5. czosnek na pewno dodaje smal ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i na obiad i do kanapek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie robiłam sama takich specjałów ale przepis na pewno spodobałby się moim rodzicom :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za ten przepis. Schab już nabiera smaku w marynacie. Dziś trafi do piekarnika. Już wiem, że będzie niesamowita uczta:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab jest naprawdę pyszny, kruchy i aromatyczny i na ciepło i na zimno. Dodałam zamiast ostrej papryki przyprawę harissa i jeszcze trochę oregano. Cały dom pachniał :) pyszności. Pozdrawiamy

      Usuń
    2. Super <3 A podeślesz zdjęcie do albumu?

      Usuń
    3. Nie robiłam fotek ale na pewno schab będę jeszcze piekła i wtedy fotki będą 😊

      Usuń
  9. Witam, czym można zastąpić sos sojowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekarnik zimny czy nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
  11. ale apetyczny do kanapki jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry. Jaki tryb piekarnika wybrać? Z termoobiegiem czy też góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.

      Usuń
  13. Upiekłem na kanapki,pyszny schabik

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger