Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką to deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy, a dodatkowo jest naprawdę smaczny.
Przyznam szczerze, że nie zamierzałam publikować tego przepisu, ale za namową kilku osób zmieniłam zdanie.
Dlaczego?
Nie lubię tworzenia ciast z półproduktów...
Ale z jednej z współprac zostały mi kremy w proszku, a moja córka na ich opakowaniach ćwiczyła posługiwanie się nożyczkami i szkoda było mi wyrzucać...
Nie lubię marnowania jakichkolwiek produktów.
Postanowiłam wykorzystać kremy, ale nie zgodnie z przepisami zamieszczonymi na opakowaniu.
Do przygotowania kremu użyłam mleka zagęszczonego, które nadało mu kremowego, pysznie mlecznego smaku.
I niestety, choć ciasto wyszło palce lizać to również jest troszkę kaloryczne oraz wiem, że nie wszyscy są zwolennikami kremów w proszku.
Przyznam szczerze, że moi znajomi bardzo je chwalili i na ich życzenie kupiłam kremy oraz zrobiłam powtórkę.
Także jeśli nie macie nic przeciwko ciastom z półproduktami, czasu lub wielkich umiejętności, czy lubicie mleczno-kremowe desery to spróbujcie skorzystać z zaprezentowanej receptury.
Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - składniki:
(Forma o wymiarach 22 x 27 cm)
Krem:
500 ml mleka zagęszczonego bez cukru (takiego z kartonika)
2 opakowania gotowego kremu to ciast i tortów (zmieszałam smak truskawkowy z waniliowym)
Wierzch:
1 galaretka (*)
Dodatkowo:
około 350g herbatników (**)
Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - przygotowanie:
Galaretkę należy rozpuścić w 450-500 ml gorącej wody i następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Przygotować krem.Zimne mleko zagęszczone przelać do wysokiego naczynia i wsypać proszek kremowy.
Całość miksować przez kilka minut, aż powstanie masa o gęstej konsystencji.
Formę wysłać papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć herbatniki, następnie wyłożyć krem oraz ponownie umieścić warstwę ciastek.
Herbatniki zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce, aby galaretka całkowicie stężała.
Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli wolicie większą warstwę galaretki to możecie użyć dwóch opakowań na 900 ml - 1 litr wody.
(**) Zamiast herbatników idealnie sprawdzą się biszkopty.
Pychotka, krem bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWygląda super :) Takie ciasta bez pieczenia praktykuję latem, gdy są mega upały i sam pomysł odpalenia piekarnika sprawia, ze człowiek zaczyna się rozpuszczać :) Dopisuję sobie do mojej bazy przepisów :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglądają smakowicie, niestety muszę unikać kremu, w ogóle powinnam unikać słodyczy :)
OdpowiedzUsuńRozumiem. Sama powinnam ograniczyć cukier :(
UsuńSkoro bez pieczenia to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńNie lubisz piec?
Usuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSzybko i pysznie, to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO muszę wyrpóbować. Lubie ciasta bez pieczenia ale takiego jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńTaki mój autorski wymysł.
UsuńCudnie wygląda!Jaka to galaretka,bo kolor idealny na te różowości?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Galaretka agrestowa :)
UsuńKremowe ;)
OdpowiedzUsuńBaaardzo!
UsuńMoj maz jest wielkim fanem ciast z galaretka
OdpowiedzUsuńA Ty lubisz?
UsuńProsto i smacznie :) Na pewno bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, jest smaczne. Dziękuję.
UsuńProste i smaczne :-)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest to ciasto :)
UsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńMam dwa opakowania masy śmietanowej słony karmel Dr.Oetker ,czy można wykorzystać do tego przepisu ,ma być niespodzianka dla dziewczyny ,proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie znam tej masy i nie wiem czy z rzadkim mleczkiem będzie sztywna.
Usuń