Pieczone pączki twarogowe to doskonała propozycja dla osób będących na diecie i tych, którzy lubią zdrowsze wersje klasycznych słodkości, ale i nie tylko.
Odkąd pierwszy raz je przygotowałam często goszczą w moim domu.
To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników.
Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Polecam.
Odkąd pierwszy raz je przygotowałam często goszczą w moim domu.
To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników.
Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Polecam.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
- kcal: 130
- białko: 8,1g
- węglowodany: 20,6g
- tłuszcze: 2,4g
Pieczone pączki twarogowe - składniki:
(6 sztuk)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie (*)
250g twarogu (najlepiej tłustego)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
dowolne nadzienie (*)
Pieczone pączki twarogowe - przygotowanie:
Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
(Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
(Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić.
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje:
Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Pieczone pączki twarogowe - dodatkowe informacje:
Takimi mogłabym się zajadać. Po smażonych źle się czuję.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wolę te od tradycyjnych. Szczerze polecam.
UsuńCiekawy przepis. Na pewno kiedyś wypróbuję
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam.
UsuńIle kalorii ma jeden paczek bez nadzienia?
UsuńNie obliczałam, ale jeśli Pani chce to przeliczę.
Usuń150 bez nadzienia :)
Usuń:)
UsuńW przepisie 130 kcal z nadzieniem, a 150 bez nadzienia 🙄
UsuńJej, ale one muszą być pyszne. Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńSą. Kochana, spróbuj.
UsuńDla mnie to bułęczki drożdzowe xD
OdpowiedzUsuńSą z proszkiem do pieczenia ;)
UsuńJak możesz mówić o bułeczkach drożdżowych skoro w przepisie nie ma drożdży? 😅
UsuńA gdzie widzisz bułeczki drożdżowe?
UsuńTaka wersja najbardziej do mnie przemawia ♥
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńEstupenda receta! Que
OdpowiedzUsuńtengas feliz fin de semana! 🧡🧡🧡
<3
UsuńMniam, muszę kiedyś zrobić!☺
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńFit czy nie fit, ja w tym roku już poważnie przepączkowałam :)
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam za klasycznymi pączkami i szczerze to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam :/
UsuńTakie pączusie to ja chętnie skonsumuję :) W dużej ilości :P
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńPysznie wyglądają :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWyglądają mega :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńKurczę, brzmią bardzo kusząco! Chętnie wypróbuję. :) Chociaż bardzo dużo tego twarogu - muszą być bardzo sycące...? ;)
OdpowiedzUsuńTwarogu wcale nie czuć :) Polecam.
UsuńMniam jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńTo cos dla mnie! Zapisuje dobie przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Pochwal się efektem!
UsuńPrzepis do wypróbowania, bo za paczkami klasycznymi nie przepadamy. Pozdrawiamy😊
OdpowiedzUsuńDla mnie klasyczne też nie są wielki przysmakiem ;)
UsuńTakiego pączka mogłabym zjeść 😉
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńWyglądają smakowicie, nigdy nie jadłam pieczonych pączków ;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Spróbuj!
Usuńhej, a jak to robisz, że są tak okrągłe z obu stron? moje wyglądają jak bułki...
OdpowiedzUsuńPo prostu tak je formuje i trzymają kształt, choć też są odrobinę spłaszczone.
UsuńCzy można je przygotować na parze ?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam.
UsuńWitam, czy smarować je rozstrzepanym jajkiem?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie jest to konieczne.
UsuńPiec w 180 stopniach termoobieg ?
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik gazowy, więc grzeje tyko od dołu.
UsuńDziękujemy za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńCórka upiekła ;-)
https://bajdocja.blogspot.com/2021/02/pieczone-paczki-twarogowe.html
Miło mi <3 Wyglądają pysznie!
UsuńPyszne wyszły:) a jak z kalorycznością? Bo już zjadłam 2 hihihi......
OdpowiedzUsuńCieszę się. W tym dniu kalorie z pączków się nie liczą ;)
UsuńBardzo dobre .Dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuń<3
UsuńRewelacyjne. Dziękuję za super przepis.😁
OdpowiedzUsuńCieszę się! A może zachowało się jakieś zdjęcie?
UsuńNiestety...pozostało tylko wspomnienie😉😁
Usuń<3
UsuńA czy zamiast proszku do pieczenia mogą być drożdże? Jeśli tak t ile?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis przystosowany do użycia proszku do pieczenia. Z drożdżami polecam takie: https://www.dibloguje.pl/2016/02/paczki-babcine.html
UsuńCzy można dać jako nadzienie surowe owoce?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńŚwietny przepis Diano, na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem.
UsuńSą pyszne, robiłam już je wielokrotnie mniam
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
UsuńMam cukrzycę ciążową i długo szukałam pączków na tłusty czwartek i myślę że te idealnie się nadadzą i cukru nie podniosą jak użyje ksylitolu i mąki pełnoziarnistej 😊 Dziękuje już przed zrobieniem
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt i życzę zdrówka.
UsuńDzień dobry, czy one powinny być takie wilgotne?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Po upieczeniu są mięciutkie i mają strukturę normalnego ciasta. Proszę wysłać na fb lub ig fotkę, zerknę.
UsuńPieką się, ale ciasto rozlało się po blaszce i nie wyjdą z tego pączki tylko ciastka, chciałam zrobić małe pączusie, a wyjdą ciacha 😁
OdpowiedzUsuńCoś poszło nie tak? Może za rzadkie ciasto? A jakiego sera użyłaś?
UsuńWyglądają pięknie!! Mam zamiar takie upiec na tłusty czwartek. Tylko zastanawiam się czy zamiast mąki pszennej mogę dodać kokosową??
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt. Niestety mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości i wtedy należałoby ustalić inne proporcje składników.
UsuńPiekłam z podwójnej porcji .Są przepyszne i mięciutkie .Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może masz jakieś zdjęcie?
UsuńCzęsto robię z dziećmi te "pączki" tylko daję mniej slodzidła. Znikają w ekspresowym tempie :D
OdpowiedzUsuńCzy jest możliwość uformowania pączków z nadzieniem dzień wcześniej, a pieczenia dopiero w następnym dniu?
OdpowiedzUsuńSzczerze przyznam, że nie próbowałam. Zawsze robię na bieżąco. Naprawdę z nimi nie ma dużo roboty.
Usuń