Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne to prawdziwy hit wśród moich znajomych i rodziny.
Zresztą jako miłośniczka słodkości sama je uwielbiam!
Ciasteczka są idealnie kruche, wręcz rozpływają się w ustach i doskonale sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia.
Możecie je doprawić i nadziać według swojego gustu, ale polecam spróbowania zaprezentowanej wersji!
To kto się skusi?
Ps. Zerknijcie również na ciastka bez nadzienia, czyli zwykłe (a może i nie) czosnkowe ciasteczka wytrawne - klik.
Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - składniki:
(około 14 sztuk)
Ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła/margaryny
1 żółtko
1/2 łyżeczki czosnki granulowanego
1/3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
Moje nadzienie:
Ponadto:
1 białko
pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)
ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona; opcjonalnie)
Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - przygotowanie:
Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm.
Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
W przepisie użyłam sałatki pikantnej z makrelą Dega.
Ma dobry skład i fajnie sprawdza się do takich przekąsek.
Świetne na karnawałową imprezę!
OdpowiedzUsuńI nie tylko :)
UsuńAle to musi być pyszne! 🤩
OdpowiedzUsuńPolecam :*
UsuńJej, jak one pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńSuper pomysł na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńNadzienie nie dla mnie, ale z takim kruchym ciastem można dowolnie kombinować :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. A czemu nie lubisz z nadzieniem?
UsuńJakie fajne ciacha :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiekawy pomysł ;) nie wpadłabym na to, by kruche ciasto zrobić w wytrawnej wersji
OdpowiedzUsuńOsobiście często robię, choć jestem niestety miłośniczką słodkiego.
Usuń