Kwadratowe mini pączki to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych, okrągłych pączuszków.
Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi.
(Nawet jeśli nie macie doświadczenia przy tego typu pysznościach. U mnie one goszczą co jakiś czas od około 5 lat.)
Pączuszki oprócz nietuzinkowego wyglądu smakują rewelacyjnie - szczególnie jeszcze ciepłe!
Polecam!
Kwadratowe mini pączki - składniki:
350g mąki pszennej
80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20g świeżych drożdży
180 ml mleka
50g smalcu
1 jajko (małe)
1 szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub lukier
Lukier:
200g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
200g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka, a do reszty wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki oraz cukru.
Całość wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn.
Następnie do przesianej w dużej misce mąki dodać sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny/pomarańczy i jajko.
Na samym końcu wlać mleko ze smalcem oraz zaczyn.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
(Jeśli ciasto będzie mocno się kleić - dosypać mąki.)
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć je na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, lekko zagnieść oraz rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm i kolejno w kwadraty.
W garnku (głębokiej patelni lub frytkownicy) rozgrzać olej (do około 170 stopni).
(Pilnować, aby temperatura była stała.)
Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać).
Inspiracja z blogu: Ala piecze i gotuje.
Wyglądają przepysznie i na pewno tak smakują!
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńUwielbiam pączki, w każdej postaci i kształcie ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNo i proszę jaka odmiana. Kto powiedział, że pączki muszą być okrągłe :) struktura ciasta bardzo fajna,nawet na zdjęciu widać jakie są puszyste. Może się skuszę 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuńwyglądają bardzo oryginalnie!
OdpowiedzUsuńCelowo :)
UsuńCzy okrągłe czy kwadratowe i tak lubię :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńI to jest pączek :D
OdpowiedzUsuńKto powiedział, że pączki są tylko okrągłe:D Kwadrat też fajny :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńAle smakowite :) Pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje. Lubisz pączki?
UsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTakich pączków Jeszcze nie jadłam! W tłusty czwartek nie zjadłam ani jednego ale w weekend moja babcia zrobiła swoje popisowe pączki więc nadrobiłam :D zjadłam chyba Z 8 xD
OdpowiedzUsuńBabcine najlepsze. W Tłusty Czwartek u mnie tez zero ;)
UsuńBardzo smaczne :-)i jak fajnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńZawsze to jakaś smaczna odmiana ;)
UsuńCiekawy pomysł na niebanalne pączki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńBaignets...uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłaś kwadratowe?
Usuńmogą być okrągłe kwadratowe a nawet trójkąty lubię pączki ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawe, nie znałam kwadratowych pączków ;)
OdpowiedzUsuńZawsze to jakaś odmiana.
Usuń