Kto powiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko?
W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda?
Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na smaczną przekąskę.
Idealnie sprawdzą się podczas imprezy oraz podjadania przed telewizorem lub tak w ciągu dnia.
Rogaliki są naprawdę pyszne, a ciasto delikatne i łatwe w przygotowaniu.
Możecie je napełnić dowolnym nadzieniem, samym żółtym serem, szynką, czym tylko chcecie.
Polecam!
Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - składniki:
(około 20 rogalików)
250g mąki pszennej
75 ml śmietany 18%
75g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Moje nadzienie:
paprykarz wegetariański
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
ulubione przyprawy do posypania (opcjonalnie)
Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym - przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
(Można też zostawić na całą noc.)
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na kształt okręgu.
(Ja ciasto normalnie rozwałkowywałam i miską o średnicy około 20 cm wykrawałam koła.)
Każdy okręg za pomocą noża podzielić na 6 trójkącików.
Przy szerszym brzegu każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.
Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielkie rogaliki.
Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz posmarować roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać dowolnymi przyprawami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
jadłam tylko na słodko, więc to pyszna odmiana!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńLubisz chrupać? :)
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie, ale lubię kruche ciastka ;)
UsuńZdecydowanie nasze smaki. Do środka można włożyć różne wypełnienie. Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne. No i mniej pracy niż przy rurkach z mięsem, które często robimy:)
OdpowiedzUsuńPolecam,a ja z ciekawością zerknę na rurki z mięsem <3
UsuńZapraszamy:)
UsuńZ takim nadzieniem jeszcze nie jadłam rogalików.
OdpowiedzUsuńA jadłaś kruche na słono?
UsuńMega! Po przeczytaniu przepisu już mi smakują. Zrobie podczas weekendu takie ��
OdpowiedzUsuńCieszę się <3 Pochwal się efektem :*
UsuńCiężko mi jest złożyć ciasto w rogal i ułożyć hahaha wychodzą dziwne figury albo się rozypują
OdpowiedzUsuńRobiłaś tak jak na zdjęciu? To naprawdę proste.
UsuńPyszne rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW takiej wersji rogalików jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńA się skusisz?
UsuńCiekawa pozycja, tym bardziej, że ja rogialiki to raczej albo maślane albo z czekoladą :D a ten paprykarz brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńWow ale smakowicie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
Dziękuję :)
UsuńJakie fajne rogaliczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są pyszne.
UsuńCiekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny ;)
UsuńWytrawne już kiedyś jadłam, ale jeszcze takich nie robiłam. Mam nadzieję, że odruchowo nie wpakuję do nich czekolady :D
OdpowiedzUsuńZ czekoladą też będą smaczne ;) Polecam wytrawne <3
Usuń