niedziela, stycznia 12, 2020

Ryżanka (rosół z ryżem)



Ta zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem.
Do tradycyjnego rosołu ryż najlepiej ugotować oddzielnie, ponieważ wtedy nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia koloru.
Znacie, lubicie, a może skorzystacie z przepisu?

 
Ryżanka, rosół z ryżem - składniki:

mięso drobiowe na wywar
 2 marchewki
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

  Dodatkowo:
 około 100g ryżu
Ponadto:
natka pietruszki
świeży koperek
 
 
 Ryżanka, rosół z ryżem - przygotowanie:
 
Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli.
Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
(Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku.
Zupę doprawić do smaku.

23 komentarze:

  1. Kiedyś coś podobnego jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego rosołu. Ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak uwielbiam rosół, tak nienawidzę ryżu. Dla mnie rosół to tylko na skrzydełkach kurczaka, do tego makaron nitki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż jest zdrowy ;) Ale z gustami się nie dyskutuje.

      Usuń
  4. babcia robiła mi rosołek z ryżem jak byłam chora w dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojaaa, nigdi nie jadłam rosołu z ryżem~! ciekaw ejak smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, lubię rosół, ale z ryżem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wieki nie jadłam,aż mi się babcina kuchnia przypomniała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam jeszcze takiej, ale skuszę się i zrobię. Musi być smaczna 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, koniecznie. Moja mama kiedyś gotowała taką zupkę.

      Usuń
  9. Halo, co sprawia ze pani rosół jest zolty w kolorze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odrobinka kurkumy. Tyle, aby nie zmieniła smaku rosołu.

      Usuń
  10. Uwielbiam tą zupę! Dzieci również za nią przepadają. Jednak ja dodaję śmietankę 30 na koniec

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger