Ta zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem.
Do tradycyjnego rosołu ryż najlepiej ugotować oddzielnie, ponieważ wtedy nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia koloru.
Znacie, lubicie, a może skorzystacie z przepisu?
Ryżanka, rosół z ryżem - składniki:
mięso drobiowe na wywar
2 marchewki
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 100g ryżu
Ponadto:
natka pietruszki
świeży koperek
natka pietruszki
świeży koperek
Ryżanka, rosół z ryżem - przygotowanie:
Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli.
Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
(Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku.
Zupę doprawić do smaku.
Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
(Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku.
Zupę doprawić do smaku.
Kiedyś coś podobnego jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmakowało?
UsuńNie jadłam jeszcze takiego rosołu. Ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj <3
UsuńDobry patent dla osób bezglutenowych
OdpowiedzUsuńTeż :)
UsuńJak uwielbiam rosół, tak nienawidzę ryżu. Dla mnie rosół to tylko na skrzydełkach kurczaka, do tego makaron nitki :)
OdpowiedzUsuńRyż jest zdrowy ;) Ale z gustami się nie dyskutuje.
UsuńU nas zawsze był rosół z makaronem :)
OdpowiedzUsuńU mnie mama stawiała na różnorodność.
Usuńbabcia robiła mi rosołek z ryżem jak byłam chora w dzieciństwie :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńojaaa, nigdi nie jadłam rosołu z ryżem~! ciekaw ejak smakuje ;D
OdpowiedzUsuńSpróbuj. Ja uwielbiam.
UsuńCiekawy pomysł, lubię rosół, ale z ryżem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWieki nie jadłam,aż mi się babcina kuchnia przypomniała :-)
OdpowiedzUsuńJa też mam miłe wspomnienia z tą zupką...
UsuńNie jadłam jeszcze takiej, ale skuszę się i zrobię. Musi być smaczna 😋
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie. Moja mama kiedyś gotowała taką zupkę.
UsuńHalo, co sprawia ze pani rosół jest zolty w kolorze?
OdpowiedzUsuńOdrobinka kurkumy. Tyle, aby nie zmieniła smaku rosołu.
UsuńUwielbiam tą zupę! Dzieci również za nią przepadają. Jednak ja dodaję śmietankę 30 na koniec
OdpowiedzUsuń