Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem to pyszna propozycja na zdrowe śniadanie lub niezbyt skomplikowaną kolację.
Przyznam, że razem z córką lubimy je również podjadać nawet w środku dnia.
Placuszki są niezwykle syte oraz przy okazji zawierają mnóstwo wartości odżywczych.
Nam smakują w wersji solo i najczęściej do środka dodaję jabłko, więc koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
To kto się skusi?
Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - składniki:
(około 16 sztuk)
1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych (nie błyskawicznych; 1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
1 łyżka miodu (płynnego)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 jabłko
Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - przygotowanie:
Płatki należy zalać mlekiem i odstawić na około 20-30 minut, aby odrobinę zmiękły.
Po tym czasie dodać do nich jajko, kaszę, miód oraz sodę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w drobną kostkę.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię (*) wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - dodatkowe informacje:
(*) Ja zazwyczaj placki smażę bez tłuszczu, ale jeśli ciasto przywiera do Waszej patelni to możecie delikatnie ją natłuścić.
Matko, ale bym sobie pojadła takie pyszności.
OdpowiedzUsuńPolecam <3 I podsyłam kilka <3
UsuńMój synek też polubił takie zdrowsze placuszki, pycha☺
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńUkradnę ten przepis bo samokowicie wyglada
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i czekam na efekt <3
UsuńDla niejadka i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńRobiłam niedawno podobne placuchy :)
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńMuszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSą! Polecam.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. Ja wolę jednak utrzeć jabłka na tarce na grubych oczkach
OdpowiedzUsuń<3
Usuń