Tak! To jest najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania, a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników!
Przyznam, że początkowo z ciasta, które wymieszała moja 2,5 letnia córka miałam zamiar piec bułki, ale jak wiecie na razie mam sprawną tylko jedną rękę i dlatego zamiast trudzić się z formowaniem - wszystko przełożyłam do blaszki.
Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez długi czas pozostaje świeży!
Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że upieczenie domowego pieczywa może być dziecinnie proste!
Chleb pszenny bez wyrabiania - składniki:
(1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm)
3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam dla smaku)
Chleb pszenny bez wyrabiania - przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (*) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb pszenny bez wyrabiania - dodatkowe informacje:
(*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren.
Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka.
(**) Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu, więc jeśli jak ja macie problem z przyrumienieniem się wierzchu skórki to pod koniec pieczenia warto posmarować ją rozbełtanym żółtkiem.
Inspiracja pochodzi z serwisu: www.zpierwszegotloczenia.pl.
Ten chleb wygląda przepysznie. Mniam!
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńTeż mam taki piekarnik, o którym piszesz. Chyba spróbuję upiec taki chlebek w weekend :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTym razem notka nie dla mnie . Mam dostęp do dobrego chleba i znam dobrze jego skład . Mimo to podziwiam zapał do pieczenia chleba
OdpowiedzUsuńDomowy zawsze wychodzi taniej ;)
Usuńprąd za darmo?
UsuńAkurat mam piekarnik gazowy, a gaz w czynszu i niezależnie ile używam - płace tyle samo ;)
UsuńJeśli przez długi czas pozostaje świeży, to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńDobry wybór.
UsuńDomowe chleby i bułeczki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak <3
UsuńPiękny ten chlebek! Wypróbuję przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPycha, kocham domowe pieczywo☺
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyszedł Tobie naprawdę pięknie i bardzo apetycznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńW smaku na pewno jest świetny :D Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
<3
UsuńDługo szukałem prostego przepisu na mój pierwszy chleb, a ten wygląda idealnie. Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńDomowy chleb jest najlepszy, ten przepis chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt!
UsuńWyglada pysznie :-) Nie ma to jak domowy chlebek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA jaki smaczny :)
OdpowiedzUsuńTo fakt :)
UsuńWygląda smakowicie :) Ja ostatnio piekłam bułeczki pszenne, też byłam bardzo zadowolona z efektu. Czas upiec chlebek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Polecam :)
Usuńdomowy chleb zawsze wygra ze sklepowymi:)
OdpowiedzUsuńTo fakt!
UsuńUwielbiam domowe pieczywo, ale od jakiegoś czasu piekę już tylko chleb razowy na zakwasie :) Oczywiście wymaga czasu, ale smak wszystko rekompensuje :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszny chlebek kochana, uwielbiam taki domowy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu <3
UsuńPiękny chlebek, aż trudno uwierzyć, że taki prosty do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam<3
UsuńMożna użyć drożdży świeżych ? Ile ?
OdpowiedzUsuńMożna. To przelicznik: 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.
UsuńA jeśli zwykłe drożdże, to ile?
OdpowiedzUsuńMożna. To przelicznik: 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.
UsuńCzy konsystencja wyszla Wam zwarta czy raczej zadka?
OdpowiedzUsuńTaka luźna i klejąca.
UsuńA bułeczki z tego ciasta udało Ci się ręcznie uformować? Bo ono takie luźne jest. I jak długo trzymasz w piekarniku, też 30min/200°?
OdpowiedzUsuńBułeczki piec około około 15 minut, a co do ciasta to należy wykładać je łyżką i delikatnie formować.
UsuńWidzę "prosty chleb" i biorę bez wahania :) Od dawna chodzi za mną myśl o upieczeniu chleba, ale ciągle zasłaniam się wymówkami - brakiem czasu, brakiem składnikiem, niepewnością czy wyjdzie. Może w końcu?
OdpowiedzUsuńA co daje cukier? Bardzo zmieni się smak (na gorsze), jeśli się go nie doda?
Dzięki cukrowi "działają" drożdże ;)
UsuńCzy make pszenną mogę zastąpić orkiszową?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWyszedł bardzo pyszny 😘
UsuńSuper <3 A masz może zdjęcie?
UsuńNie ma to jak domowy chlebek, też piekę, może nie codziennie ale dosyć często:)
OdpowiedzUsuńBrawo <3
UsuńChlebek wygląda tak, że ślinka cieknie. Nie mogłam mu się oprzeć, więc właśnie piecze się:D Włączyłam grzanie góra-dół. Mam nadzieję, że to mu nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńNajwyżej odrobinę zmieni się czas pieczenia. Pochwal się efektem :)
UsuńWitam, u mnie chyba coś poszło nie tak, piekłam go ponad 35minut, grzałka góra i dół, a od połowy do dołu wyszedł surowy. Zostawiłam go do ostudzenia w uchylonym piekarniku i szkoda mi go wyrzucać to znowu go wstawiłam do piekarnika ale już bez blaszki, czy coś z tego wyjdzie czy już stracony?
OdpowiedzUsuńMój piekarnik piecze jedynie od dołu. Nie wiem czy dopieczenie chleba coś pomoże, proszę dać znać. A wirch był upieczony?
UsuńTak, góra była dobrze upieczona na złoty kolor ale to praktycznie tylko ta część która wyrosła powyżej blaszki. Jak dopieklam go drugi raz to upiekł się dobrze, nie kleił się i był suchy w środku ale za to góra już spieczona na kamień mimo że większość tego drugiego razu piekłam tylko grzałka dół. Spróbuję jeszcze upiec drugi taki chleb ale tylko na dolnej grzałce. Bo gdybym chciała upiec go bez blaszki to pewnie zrobi się chlebowy placek zamiast chleb?
UsuńNie, upiecze się chlebek, bo z tego przepisu można zrobić bułki. Z tymże ciasto jest klejące i trudno z niego uformować idealny kształt. Można wspomóc się łyżką.
Usuńnie można dawać ludziom takich łatwych przepisów, bo korci by robić :D
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co będę twaorzyć w poniedziałek :D
Przepis bardzo podobny do chlebka kubańskiego :)
Domowe pieczywo najlepsze <3 Czekam na efekty!
UsuńChleb bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny 🙂
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepis zapisałam, będę próbować :)
OdpowiedzUsuń