Szybkie pierniczki z masłem orzechowym są doskonałą i zdrowszą propozycją świąteczną do upieczenia na ostatnią chwilę, choć przyznam, że u mnie goszczą nie tylko w okresie świąt.
Ich mięciutkie oraz orzechowo-korzenne wnętrze posmakuje każdemu.
Dodatkowo pierniki wspaniale się przechowują nic nie tracąc na smaku.
Polecam!
Pierniczki z masłem orzechowym - składniki:
(2 blaszki)
250g mąki pszennej/orkiszowej
200g miodu (płynnego)
100g masła (roztopionego)
100g masła orzechowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Pierniczki z masłem orzechowym - przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Następnie powstałe ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut w 180 stopniach.
Ostudzone pierniczki udekorować zgodnie z uznaniem.
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku nawet do 4 tygodni.
Inspiracja ze strony bee.pl.
Radosnych świąt Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie Kochana!
UsuńTakie pierniczki na pewno by długo u mnie nie wytrzymały.
OdpowiedzUsuńU nas też zdecydowanie szybko znikają!
UsuńWłaśnie skończyłam pięć. Patrzeć nie mogę na kuchnię :D
OdpowiedzUsuńMinie ;)
Usuńwyglądają na pyszne! Spokoju, zdrowia i radości w te świąteczne dni!
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Wesołych Świąt!
UsuńRadosncyh Świąt ;)
OdpowiedzUsuńI wzajemnie <3
UsuńZ masłem orzechowym na pewno bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo, więc polecam!
UsuńWidziałam tyle róznych przepisów na pierniczki, a każdy kolejny coraz bardziej mnie zadziwia ;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń