Szybki piernik z powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na świąteczne ciasto, które można przygotować na ostatnią chwilę lub nawet kilka dni wcześniej, ponieważ idealnie się przechowuję nic nie tracąc na swojej świeżości!
Piernik jest wilgotny, miękki oraz posiada intensywny aromat, który kusi już podczas pieczenia!
Do środka możecie dodać ulubione bakalie, ale dla mnie przedstawiona wersja jest najlepsza.
Polecam!
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:
(Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
300 g powideł śliwkowych (mały słoik)
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
2 jajka (duże)
1/4 szklanki oleju (można stopić masło lub margarynę)
2 jajka (duże)
2 łyżki miodu
2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa 1:
50g masła/margaryny
40g cukru
1-2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Polewa 2:
50g czekolady mlecznej/gorzkiej
1-2 łyżki mleka
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - przygotowanie:
W pierwszej misce należy utrzeć jajka z cukrem, a w drugiej wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.
Natomiast w trzeciej dokładnie połączyć mleko, olej, powidła oraz miód.
Do ostatniej miski dodać składniki suche.
Całość dokładnie zmiksować i na końcu delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować polewę.
Sposób 1:
W niewielkim rondelku rozpuścić masło/margarynę z cukrem i następnie połączyć z mlekiem.
Garnuszek zdjąć z palnika i wsypać kakao.
Całość energicznie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
Sposób 2:
Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Gotową polewą udekorować wierzch upieczonego piernika.
Och, ale bym zjadła. Zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJuż czuje ten smak piernika! ♥
OdpowiedzUsuńFakt, cudownie pachnie!
UsuńWygląda pysznie :) Często piekę podobny. Takie pierniki są najlepsze :) A talerzyk uroczy.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńLubię pierniki :)
OdpowiedzUsuńA masz swoją ulubioną recepturę?
UsuńUwielbiam pierniki :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Cieszę się i czekam na efekt!
Usuńjaki ładny i puszysty
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTeż mam przepis na taki błyskwiczny, pysznie wygląda Twój:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Błyskawiczne ciasta są szybkie i pyszne, prawda?
UsuńWyglada obłędnie :) uwielbiam piernik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPiernik uwielbiam w każdej postaci! Twoja propozycja mega mnie zaciekawiła <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie skorzystaj z przepisu!
UsuńU mnie w domu nigdy nie piekło się piernika, ale w tym roku będę robiła swój. Tyle tylko, że pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńOooo, pomidorowy? Pochwal się przepisem. Ps. U mnie zawsze ciastami pachnie przed świętami a w trakcie robię urlop od kuchni, bo nie lubię jeść na siłę "bo trzeba".
UsuńCudownie wygląda kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko <3
Usuń.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚwietny przepis! Na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńZapachniało Świętami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam pierniki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham pierniki i możliwe że upiekę. a dodanie powideł brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJak patrzę na takie ciasta, od razu czuję ich zapach :)
OdpowiedzUsuńFakt, cudownie pachną!
Usuń