wtorek, grudnia 10, 2019

Pieczony burak z pastą budwigową, czyli z twarogiem i olejem lnianym





Pieczony burak z pastą budwigową, czyli z twarogiem i olejem lnianym to idealna przekąska lub zdrowy posiłek, który dodatkowo wygląda bardzo zachęcająco.
Takiego buraka możecie nawet podać jako przystawkę na rodzinnej imprezie.
O paście budwigowej wspominałam Wam już kilka lat temu - klik, więc tylko dla przypomnienia wspomnę, że jest ona najpopularniejsza w diecie jej autorki - Johanny Budwig.
Zerknijcie na ten wpis, bo znajdziecie tam istotne wskazówki do przygotowania pasty!
Samej diety nigdy nie stosowałam, ale pasta wpisana jest na stałe w moje menu i często do niej powracam.
Zresztą olej lniany systematycznie stosuję solo i do przeróżnych potraw, ponieważ pomaga mi na moje przewlekłe dolegliwości z żołądkiem.
To kto się skusi na tak podanego buraka?


Pieczony burak z pastą budwigową - składniki:

3 pieczone buraki (średnie; przepis tu - klik)
Pasta:
150g chudego twarogu
4 łyżki oleju lnianego
4 łyżki mleka/jogurtu/kefiru
sól, pieprz
Ponadto:
olej lniany do polania 


Pieczony burak z pastą budwigową - przygotowanie:

Przygotować pastę Budwig.
Twaróg z olejem oraz mlekiem/jogurtem/kefirem należy dokładnie połączyć na gładką i jednolitą konsystencję.
(Można użyć blendera. Masa powinna przypominać serek homogenizowany i być bez gródek.)
Pastę doprawić do smaku.
Każdego z buraków przekroić poziomo na 3 równe plastry, a następnie przełożyć pastą budwigową.
Buraki ułożyć na talerzykach oraz dodatkowo polać odrobiną oleju lnianego.


W przepisie użyłam oleju lnianego Skarby Polesia.
 


32 komentarze:

  1. Nigdy czegoś podobnego nie jadła, bardzo oryginalne danie i do tego jakie zdrowe ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego specjału. Całkiem nieźle wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego ale nie przepadam za burakiem :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super,dla mnie nowość,pyszna nowość :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie godne Master Chefa :) Niby zwyczajne a niezwyczajne. Ja bardzo lubię pieczone buraki, ale takich to nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko co uwielbiam! <3 Jakie cudowne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam sałatkę z burakiem i twarogiem :) Jest to dobre połączenie samkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wyglada i musi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi wspaniale, chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo ciekawie. Muszę wprowadzic w diecie więcej buraków, a ten przepis to fajna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawie wygląda ta "potrawa" :) ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger