Uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je piekę w rozmaitych wersjach.
Tym razem chciałam Wam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z kapustą pekińską, która zawsze jest istnym hitem w moim domu.
Taka pieczeń doskonale sprawdzi się na co dzień oraz podczas rodzinnych imprez.
Idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać na obiad oraz jako pyszną przekąskę.
Polecam!
A tu możecie zerknąć na inne pieczenie z przeróżnymi dodatkami - klik.
Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - składniki:
(Forma o wymiarach około 10 x 20 cm)
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka)
1 cebula
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
Dodatkowo:
200g kapusty pekińskiej
Ponadto:
1 łyżka oleju do smażenia
Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską - przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, a posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną.
Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Mojemu mężowi na pewno smakowałaby taka pieczeń.
OdpowiedzUsuńMoże mu przyrządzisz? ;)
Usuńnie pomyślałabym, żeby dodać kapustę pekińską do pieczeni :) chętnie spróbuję przy najbliższej okazji - zapowiada się pysznie i będzie miłym urozmaiceniem :) dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu <3 Czekam na efekt!
UsuńWygląda interesująco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :D
UsuńSuper pomysł, takiej pieczeni z dodatkiem kapusty jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
UsuńChętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Polecam!
UsuńWygląda przepysznie. Idealna na świateczny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńFajny, nietuzinkowy przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńTaka pieczeń musi być pyszna :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj, jeeest. Dziękuję i polecam.
UsuńA z jakimi dodatkami najlepiej ją podać?
OdpowiedzUsuńU mnie najczęściej na zimno zajadamy z chlebem lub na ciepło z ziemniakami i czasami z sosem.
UsuńBardzo fajny pomysł na pyszną pieczeń kochana. Pozdrawiam cieplutko i życzę wam cudownych Świąt 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę Wesołych Świąt <3
UsuńŚwietny pomysł na pieczeń :) wypróbuje na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt.
UsuńPieczeń z mielonego (z jajkiem) robiłam tylko raz i to dawno temu. Może warto spróbować znów ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ;)
Usuń