Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem to pyszna propozycja na rozgrzewający obiad, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też idealny i podczas świątecznych dni.
Kremowy oraz bardzo aromatyczny sos idealnie rozpływa się w ustach z kawałkami mięciutkiego mięsa.
Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia.
Polecam!
Polecam!
Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - składniki:
około 500g mięsa wieprzowego (*)
papryka słodka
papryka ostra
sól
mąka pszenna/orkiszowa do obtaczania
olej
Dodatkowo:
200g włoszczyzny mrożonej (**)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)
około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
Ponadto:
150 ml śmietanki
Opcjonalnie:
1 łyżeczka mąki pszennej/orkiszowej do zagęszczenia sosu
koperek/natka pietruszki
Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
Dodać warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Po tym czasie dodać śmietankę oraz mąkę uprzednio rozmieszaną w odrobinie płynu z garnka.
Gulasz podgotować do momentu zgęstnienia sosu i na końcu danie doprawić do smaku cynamonem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Opcjonalnie można wmieszać posiekaną zieleninę.
Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - dodatkowe informacje:
(*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać.
Gulasz można również przygotować z mięsa drobiowego.
(**) Można użyć świeżych warzyw.
Gulasz podałam w naczyniu z linii Churchill Stonecast BarleyWhite, które w rzeczywistości prezentuje się bardziej uroczo, a staranność wykończenia naprawdę przykuwa oko.
Naczynie nadaje się do serwowania przeróżnych potraw.
Już jakiś czas temu prezentowałam w nim kurczaka.
Zerknijcie na stronę Kuchenne Promocje, gdzie znajdziecie nie tylko szeroki wybór porcelany, ale również sztućce i inne cudeńka przydatne do gotowania oraz serwowania potraw.
Już jakiś czas temu prezentowałam w nim kurczaka.
Zerknijcie na stronę Kuchenne Promocje, gdzie znajdziecie nie tylko szeroki wybór porcelany, ale również sztućce i inne cudeńka przydatne do gotowania oraz serwowania potraw.
Orygilany pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńNawet nie wiedziałam, że można do takiego sosu użyć cynamonu.
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńNie jadłam jeszcze połączenia mięsa z cynamonem. Także intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńSprubój ;)
UsuńWiem komu by zasmakował taki gulasz u mnie w rodzinie :)
OdpowiedzUsuńSuper, a zdradzisz sekret? ;)
UsuńZ cynamonem musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :*
UsuńWedług mnie cynamon pasuje do słodkich dań, ale może warto dać mu szansę ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńCiekawa jestem smaku Twojego wspaniałego gulaszu!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować dodatek cynamonu.
Usuń