Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem to wypiek, który idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt, choć w ten klimat wpisuje się doskonale.
Jest mięciutkie i zawsze ładnie wyrasta, więc każdy sobie z nim poradzi!
Dodam, że ciasto kusi swoim niesamowitym zapachem już podczas mieszania składników.
Czekolada, cynamon, miód...
Najlepiej sami spróbujcie tego przepysznego połączenia!
Jest mięciutkie i zawsze ładnie wyrasta, więc każdy sobie z nim poradzi!
Dodam, że ciasto kusi swoim niesamowitym zapachem już podczas mieszania składników.
Czekolada, cynamon, miód...
Najlepiej sami spróbujcie tego przepysznego połączenia!
Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem - składniki:
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
150 ml mleka (można użyć wody)
100g cukru
150g masła
50g miodu
150g masła
50g miodu
50g czekolady mlecznej/gorzkiej
2 jajka
200 g mąki pszennej/orkiszowej
2 jajka
200 g mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
100g czekolady mlecznej/gorzkiej
2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem - przygotowanie:
W garnuszku umieścić mleko, masło miód oraz kawałki czekolady.
W garnuszku umieścić mleko, masło miód oraz kawałki czekolady.
Całość należy podgrzewać do momentu połączenia się wszystkich składników i następnie odstawić, aby masa delikatnie przestygła (może pozostać lekko ciepła).
Jajka ubić z cukrem i kolejno połączyć ze składnikami suchymi (mąką, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą) oraz przestudzoną mieszanką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 35 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić oraz dokładnie wymieszać z miodem, mlekiem i cynamonem.
Gotową polewą posmarować upieczone ciasto.
Kusisz okrutnie, a ja już i tak mam wałeczki :D Diękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuńJeden kawałeczek w zbilansowanej diecie nie zaszkodzi ;) Buziaki :)
UsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D Już zapisałam sobie przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Super. Czekam na efekt <3
UsuńDlaczego cynamon!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, nawet wanilię i ciasto wygląda tak apetycznie...
Tylko ten cynamon:(
Cynamon można pominąć ;)
UsuńUwielbiam ciasta czekoladowe zwłaszcza teraz. upiekę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i pochwal się efektem.
UsuńAleż pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńz miodem i cynamonem to idealne na święta :) Ależ dom musi pieknie pachnieć podczas pieczenia takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńOj, paaachnie! Polecam spróbować.
UsuńWygląda mega smakowicie:**Buziaczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPOczułam jego zapach:)
OdpowiedzUsuńCudowny, prawda?
UsuńA czy mleko w polewie można zastąpić czymś innym? :)
OdpowiedzUsuńMożesz użyć masła...
Usuń