czwartek, grudnia 26, 2019

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami




Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami jest jedną z bardzo lubianych wersji bigosu w moim domu.
Przyrządzam go niezależnie od pory roku, ale w okresie poświątecznym sprawdzi się idealnie, ponieważ możecie do niego dodać różne mięska i wędliny.
Jeśli nie macie grzybów lub ich po prostu nie lubicie to wystarczy je pominąć.
 Bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach po ugotowaniu!
Polecam.


Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - składniki:

1 główka kapusty (średnia)
kości schabowe lub żeberka (można pominąć)
kiełbasa, mięso
1 cebula
1 marchewka
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g)
1 łyżka majeranku
papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
1-2 garście suszonych grzybów
Ponadto:
 olej do smażenia


Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - przygotowanie:

Grzyby należy zalać wodą i odstawić na około godzinę, aby "napuchły" i zrobiły się miękkie.
Później należy je pokroić, a wodę z moczenia grzybów przelać do garnka, w którym będzie gotował się bigos.
Ugotować wywar na kościach lub żeberkach (*) - z dodatkiem grzybów, listków laurowych i odrobiną soli.
Następnie do garnka dodać uprzednio poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 30-40 minut. 
(Co jakiś czas przemieszać.)
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
Kiedy kapusta będzie już miękka - wmieszać koncentrat pomidorowy oraz majeranek. 
Bigos doprawić pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.

  
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - dodatkowe informacje:

(*) Wywar mięsny można pominąć i od razu zacząć od gotowania kapusty.
Z tymże w tym przypadku najpierw należy podgotować grzyby.

16 komentarzy:

  1. Bigos to obowiązkowe danie w święta. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry bigos nigdy nie jest zły ;) Nie robię go jednak, bo jeść mi nie wolno takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj szkoda, że musisz rezygnować z takich pyszności...

      Usuń
  3. Nie przepadam za bigosem, więc z przepisu zbytnio nie skorzystam :/
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam bigosu z dodatkiem grzybów, a że mi jeszcze trochę zostało to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze tydzień temu bym napisała, że chętnie bym zjadła, ale jestem tak obiedzona po świętach, że nie mam ochoty. Tak czy siak wygląda super :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie z powodu choroby na święta był detox ; Spokojnie, odczekaj i polecam pyszny bigosik.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger