Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami jest jedną z bardzo lubianych wersji bigosu w moim domu.
Przyrządzam go niezależnie od pory roku, ale w okresie poświątecznym sprawdzi się idealnie, ponieważ możecie do niego dodać różne mięska i wędliny.
Jeśli nie macie grzybów lub ich po prostu nie lubicie to wystarczy je pominąć.
Bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach po ugotowaniu!
Polecam.
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - składniki:
1 główka kapusty (średnia)
kości schabowe lub żeberka (można pominąć)
kiełbasa, mięso
kości schabowe lub żeberka (można pominąć)
kiełbasa, mięso
1 cebula
1 marchewka
1 marchewka
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g)
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g)
Dodatkowo:
1-2 garście suszonych grzybów
Ponadto:
olej do smażenia
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - przygotowanie:
Grzyby należy zalać wodą i odstawić na około godzinę, aby "napuchły" i zrobiły się miękkie.
Później należy je pokroić, a wodę z moczenia grzybów przelać do garnka, w którym będzie gotował się bigos.
Ugotować wywar na kościach lub żeberkach (*) - z dodatkiem grzybów, listków laurowych i odrobiną soli.
Następnie do garnka dodać uprzednio poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 30-40 minut.
(Co jakiś czas przemieszać.)
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - dodatkowe informacje:
Kiedy kapusta będzie już miękka - wmieszać koncentrat pomidorowy oraz majeranek.
Bigos doprawić pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę
dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - dodatkowe informacje:
(*) Wywar mięsny można pominąć i od razu zacząć od gotowania kapusty.
Z tymże w tym przypadku najpierw należy podgotować grzyby.
Bigos to obowiązkowe danie w święta. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobry bigos :)
UsuńDobry bigos nigdy nie jest zły ;) Nie robię go jednak, bo jeść mi nie wolno takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńAj szkoda, że musisz rezygnować z takich pyszności...
UsuńBardzo apetyczny bigos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNie przepadam za bigosem, więc z przepisu zbytnio nie skorzystam :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Szkoda ;)
UsuńWieki nie jałdam :P
OdpowiedzUsuńNo nie żartuj?! Jak tyle wytrzymałaś? ;)
UsuńNigdy nie robiłam bigosu z dodatkiem grzybów, a że mi jeszcze trochę zostało to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam. U mnie prawie zawsze są grzybki!
UsuńJeszcze tydzień temu bym napisała, że chętnie bym zjadła, ale jestem tak obiedzona po świętach, że nie mam ochoty. Tak czy siak wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A u mnie z powodu choroby na święta był detox ; Spokojnie, odczekaj i polecam pyszny bigosik.
UsuńAż czuję jego zapach :) bigosu nigdy dość!
OdpowiedzUsuń;)
Usuń