Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką to idealna propozycja na chłodniejsze dni.
Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania.
Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki.
Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam je z warzywami na parze, które codziennie są przygotowane.
Brukselka w moim domu jest bardzo lubiana, więc często bywa podana na rożne sposoby, w tym właśnie w zupach.
Nawet moja niespełna 2,5 letnia Natalka zjada kapustkę ze smakiem - z czego jestem bardzo zadowolona, ponieważ to naprawdę wartościowe warzywo posiadające mnóstwo witamin i minerałów!
A wiem, że ma dużo przeciwników...
To kto się skusi na pyszną oraz treściwą zupę z dodatkiem brukselki?
mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka)
750 ml wody
300g kapustki brukselki
3 ziemniaki (średnie)
2 marchewki (średnie)
300g kapustki brukselki
3 ziemniaki (średnie)
2 marchewki (średnie)
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
250 ml słodkiej śmietanki/mleka (można nie co mniej)
Ponadto u mnie:
groszek ptysiowy do posypania
Mięso zalać zimną wodą oraz zagotować.
Następnie wodę zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.
Do garnka dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, oczyszczoną brukselkę (**), listki laurowe oraz odrobinę domowej vegety.
Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Z garnka wyjąć mięso.
Na końcu dolać mleko/śmietankę i wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku za pomocą soli, pieprzu i niewielkiej ilości czosnku.
(Jeśli zupa jest za gęsta to należy do niej dolać odrobinę wody i ponownie ją zagotować.)
Gotową zupę przelać do miseczek i podawać solo, z mięsem lub posypać groszkiem ptysiowym.
(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Z brukselki należy odciąć końcowe kawałki głąbów, ściągnąć pierwsze listki i następnie kapustki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Bardzo lubię zupy kremy z takim groszkiem ptysiowym.
OdpowiedzUsuńA masz ulubioną?
UsuńUwielbiam zupy krem :) U mnie ostatnio królowała dyniowa i z brokułów :)
OdpowiedzUsuńBrokuły kocham pod każdą postacią a zupa dyniowa pycha!
UsuńLubię takie zupy, tylko jak żyję nie potrafię przekonać się do brukselki😎
OdpowiedzUsuńJejku, brokuły i brukselka to u mnie zawsze musi być <3 Nie lubisz tej goryczki? Jeśli tak to brukselkę wymocz z mleku.
UsuńBardzo lubię połączenie tych składników. Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że lubisz brukselkę.
UsuńNa pewno smaczne chociaż ja nie przepadam za kremmai ;)
OdpowiedzUsuńMożesz nie blendować ;)
UsuńUwielbiam takie proste pomysły na obiad!
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńFajny pomysł, mój mąż bardzo lubi brukselkę, więc na pewno by mu smakowała ta zupa :)
OdpowiedzUsuńPolecam. A ty nie lubisz brukselki?
UsuńPyszna propozycja,smaczna i prosta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWspaniała zupka :) Uwielbiam wszystkie zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja również uwielbiam wszystkie zupy kremy.
Usuńwszystkei zupy kremy uwielbiam :)!
OdpowiedzUsuńJa też!
UsuńŚwietny pomysł na "ukrycie" brukselki dla tych co jej nie lubią
OdpowiedzUsuńTo fakt. Choć w moim domu to jedno z najpyszniejszych warzyw!
UsuńZjadłabym, choć za brukselką nie przepadam :-)
OdpowiedzUsuńBrukselka jest przepyszna <3
UsuńUwielbiam zupy krem, niestety mój mąż woli tradycyjne, dlatego tylko czasami gotuję dla siebie:) Pozdrawiam Cię Ziomalko, ja też jestem z Podlasia, mieszkamy nie tak daleko od siebie:)
OdpowiedzUsuńO jak miło i jeszcze jedno nas łączy - mój mąż też woli tradycyjne zupy ;)
Usuńciekawa zupa
OdpowiedzUsuńI pyszna. Polecam :)
UsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
UsuńNie lubię brukselki, ale może w takiej zupie byłaby dobra ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj ;)
Usuń