To najlepsze oraz bardzo szybkie ciasto marchewkowe, które piekłam już niejednokrotnie, gdyż przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie.
Poniżej przedstawiłam Wam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą.
Polecam!
(Forma o wymiarach około 13 x 23 cm)
2 jajka
1 szklanka cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki startej marchewki (*)
1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (u mnie orzechy włoskie)
Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.
Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu marchew i drobno posiekane orzechy.
(Orzechy zmieliłam w malakserze.)
Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
(Ja użyłam lukru, który zabarwiłam naturalnym barwnikiem spożywczym.)
(*) Marchew powinna być starta na średnich oczkach tarki.
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to zmienić. Polecam.
UsuńJakie ładne ciacho :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWygląda przecudownie i bardzo smacznie. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Miło mi i polecam <3
UsuńW zeszłym roku na Święta przygotowałam
OdpowiedzUsuńTwój przepis wydaje mi się mimo wszystko bardziej interesujący♥️
Polecam <3
UsuńMarchewkowe uwielbiamy w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńA masz swój ulubiony przepis?
UsuńProsty przepis i zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serducha <3
UsuńMmm kocham marchewkowe ciasta <3
OdpowiedzUsuńSuper. A masz ulubioną recepturę?
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe :-)
OdpowiedzUsuńJa też. Masz swoją ulubioną recepturę?
UsuńCiasta marchewkowe są pyszne, każdy musi spróbować :D
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńHm ciasto opadło i wyszedł zakalec, co może być przyczyna?
OdpowiedzUsuńMoże zbyt dużo soku w startej marchwi?
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe i piekę je kilka razy do roku :)
OdpowiedzUsuńSuper. Masz swoją ulubioną recepturę?
UsuńKurczę totalnie mi nie wyszło ��
OdpowiedzUsuńNie wiem co źle zrobiłam. Najpierw wyrosło pięknie i padło, a w środku okazało się. zupełnie surowe. Może marchewkę jednak na dużych oczkach ? Bo po starciu na średnich sporo wody puściła i to być może dlatego
Tak mogło być. Należało zlać nadmiar soku.
Usuń