Ciasto dyniowe powstało na bazie przepisu na moje ulubione ciasto marchewkowe.
Od razu je polubiłam i dotychczas piekłam już kilkakrotnie.
To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu!
Ciasto jest naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku.
Wzbogaciłam je orzechami włoskimi i polewą czekoladową co okazało doskonałym połączeniem.
Zresztą sami spróbujcie!
Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - składniki:
(Forma o wymiarach około 13 x 23 cm)
2 jajka
3/4 szklanki cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki startej dyni (*)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.
Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu dynię i drobno posikane orzechy.
Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
(Ja użyłam polewy czekoladowej.)
Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - dodatkowe informacje:
(*) Dynia powinna być starta na średnich oczkach tarki.
Dynię luźno odmierzyć szklankami, a następnie delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.
A ja nigdzie nie mogę kupić dyni :(
OdpowiedzUsuńNie żartuj! Ja ją widzę dosłownie w każdym sklepie :/ Hmmm...
UsuńAle bym sobie teraz zjadła to ciacho :D Z dyni jeszcze nic nie robiłam, chętnie wypróbuję Twój przepis <3
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjne! Serecznie polecam.😊
UsuńDziękuję!
UsuńWygląda pysznie :) Chętnie zjadłabym kawałek, a może nawet dwa ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i podsyłam ;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńSkoro szybkie, spróbuję zrobić :D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
UsuńA wiesz, że ja nigdy nie jadłam ciasta dyniowego?;) Właściwie to w ogóle nie jadłam dyni na słodko, muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńSerio?! Oj Kochana, koniecznie to nadrób <3
UsuńPycha, dyni nigdy dosyć :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam.
UsuńREWELACYJNE CIASTO! Dwa dni temu robilam z dynią, a jutro będzie z marchewka😊Dziękuję za ten przepis 😊
OdpowiedzUsuńSuper. Podeślij zdjęcie na meila: jdiana@onet.eu.
UsuńWygląda bardzo kusząco ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy taką samą ilość można dodać musu z dyni co startej ?
OdpowiedzUsuńWyjdą inne proporcje, ale można spróbować. Musu jest odrobina więcej niż dyni startej. I będzie trochę inna konsystencja ciasta ;)
UsuńDyniowego nie robiłam, ale marchewkowe - tak, jak ty - bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj jak będzie okazja <3
UsuńPróbowaliście zastąpić olej roztopionym masłem? 😜
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest pyszne, ale okazuje się, że mało. 🤣🤣🤣Dla mnie rewelacja, nie dość, że smaczne, tanie, to jeszcze szybko się robi. Następnym razem potroję porcję. 😉Pięknie dziękuję za przepis. 😘
OdpowiedzUsuń