środa, listopada 27, 2019

Szybkie ciasto dyniowe z orzechami





Ciasto dyniowe powstało na bazie przepisu na moje ulubione ciasto marchewkowe.
Od razu je polubiłam i dotychczas piekłam już kilkakrotnie.
To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu!
Ciasto jest naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku.
Wzbogaciłam je orzechami włoskimi i polewą czekoladową co okazało doskonałym połączeniem.
Zresztą sami spróbujcie!


Szybkie ciasto dyniowe z orzechami - składniki:

(Forma o wymiarach około 13 x 23 cm)
2 jajka
3/4 szklanki cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
 1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki startej dyni (*)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


Szybkie ciasto dyniowe z orzechami  - przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.
Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu dynię i drobno posikane orzechy.
Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
(Ja użyłam polewy czekoladowej.)


Szybkie ciasto dyniowe z orzechami  - dodatkowe informacje:

(*) Dynia powinna być starta na średnich oczkach tarki. 
Dynię luźno odmierzyć szklankami, a następnie delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.


W przepisie użyłam orzechów włoskich oraz polewy czekoladowej Helio.


25 komentarzy:

  1. A ja nigdzie nie mogę kupić dyni :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie żartuj! Ja ją widzę dosłownie w każdym sklepie :/ Hmmm...

      Usuń
  2. Ale bym sobie teraz zjadła to ciacho :D Z dyni jeszcze nic nie robiłam, chętnie wypróbuję Twój przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Chętnie zjadłabym kawałek, a może nawet dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro szybkie, spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz, że ja nigdy nie jadłam ciasta dyniowego?;) Właściwie to w ogóle nie jadłam dyni na słodko, muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. REWELACYJNE CIASTO! Dwa dni temu robilam z dynią, a jutro będzie z marchewka😊Dziękuję za ten przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Podeślij zdjęcie na meila: jdiana@onet.eu.

      Usuń
  8. Czy taką samą ilość można dodać musu z dyni co startej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą inne proporcje, ale można spróbować. Musu jest odrobina więcej niż dyni startej. I będzie trochę inna konsystencja ciasta ;)

      Usuń
  9. Dyniowego nie robiłam, ale marchewkowe - tak, jak ty - bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowaliście zastąpić olej roztopionym masłem? 😜

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, jest pyszne, ale okazuje się, że mało. 🤣🤣🤣Dla mnie rewelacja, nie dość, że smaczne, tanie, to jeszcze szybko się robi. Następnym razem potroję porcję. 😉Pięknie dziękuję za przepis. 😘

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger