Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzywami to doskonała propozycja na pożywny oraz syty posiłek.
Są naprawdę smaczne i wypełnione mnóstwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Zapewniam, że posmakują dzieciom oraz dorosłym, a dodatkowo, jeśli w domu macie małego niejadka to takie racuchy idealnie sprawdzą się do "przemycenia" kaszy i co poniektórych warzyw.
Tak naprawdę ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem placków, ale najważniejszy jest ich pyszny smak.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Są naprawdę smaczne i wypełnione mnóstwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Zapewniam, że posmakują dzieciom oraz dorosłym, a dodatkowo, jeśli w domu macie małego niejadka to takie racuchy idealnie sprawdzą się do "przemycenia" kaszy i co poniektórych warzyw.
Tak naprawdę ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem placków, ale najważniejszy jest ich pyszny smak.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
(około 13 sztuk)
200g ugotowanej kaszy jęczmiennej
100g ugotowanej ciecierzycy (można użyć konserwowej)
100g ugotowanych na parze warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchew)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżka mleka
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 szczypta sody (solidna)
papryka słodka
sól (u mnie prowansalska)
pieprz
Ponadto:
olej/masło do smażenia
Kaszę, ciecierzycę oraz warzywa należy zblendować na jednolitą masę.
Następnie dodać żółtko, drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną.
Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę.
Masę doprawić do smaku.
Kaszę, ciecierzycę oraz warzywa należy zblendować na jednolitą masę.
Następnie dodać żółtko, drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną.
Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę.
Masę doprawić do smaku.
Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
W przepisie użyłam produktów ze sklepu Radix-Bis, czyli mąki orkiszowej, ciecierzycy oraz płatków drożdżowych i soli prowansalskiej.
Nie lubię kaszy jęczmiennej, ale bardzo ciekawi mnie jaki jest smak końcowy. Nie umiem go sobie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńKaszy nie czuć i nie sposób określić głównego składnika placków. Koniecznie spróbuj. Polecam!
UsuńFajne racuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńFajne są ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńRacuchy bardzo ciekawe napewno pysznie smakują
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Polecam.
UsuńCiekawe te racuchy. Myślałam, że robi się tylko na słodko :)
OdpowiedzUsuńNie, nie! Na słono także <3
Usuń