Na blogu znajduje się już kilka wersji zupy grzybowej.
Były grzyby świeże, suszone oraz makaron, ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza!
Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama...
Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.
A Wy lubicie zupę grzybową?
Z jakimi składnikami ją przyrządzacie?
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - składniki:
250-300g świeżych grzybów (**)
około 100g kaszy pęczak
3-4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
domowa przyprawa rosołowa
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
domowa przyprawa rosołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
śmietana
Opcjonalnie:
świeży koperek/natka pietruszki
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - przygotowanie:
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - przygotowanie:
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera.
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera.
Wsypać również kaszę pęczak.
Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku.
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami - dodatkowe informacje:
(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Mogą być również grzyby mrożone.
To zupa dla mojego męża. On uwielbia takie smaki.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńProsta i smaczna,nigdy nie jadłam w takiej wersji :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Myślałam, że to jest najpopularniejsza :)
UsuńWieki nie jadłam grzybowej
OdpowiedzUsuńMoże pora to nadrobić?
Usuńbardzo fajna zupa; lubię takie
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję.
UsuńPrzepyszna zupa, zamieniłabym tylko pęczak na makaron :)
OdpowiedzUsuńZ makaronem już była, ale bez ziemniaków. Ziemniaki i pęczak to smak dzieciństwa <3
UsuńZ kaszą jeszcze nigdy nie robiłam :) Ale ostatnio u nas dużo dań grzybowych w domu :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3 Moja mama tak robiła!
UsuńWygląda smacznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDawno nie jadłam grzybowej :( Twoja zupa wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńTakie zupy to ja chętnie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńMniam jak pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBardzo chętnie spróbuję zupy w takiej wersji
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńAle bym taką zjadła, na kolację byłaby idealna ;-D
OdpowiedzUsuńPolecam, choć ja grzybów na noc raczej nie jam.
UsuńDlaczego ja tu weszłam przed kolacją...
OdpowiedzUsuńA tak serio bardzo fajnie brzmi ten przepis. Zwykle spotykam się z grzybowymi na wywarze z mięsa, którego osobiście nie jadam. Super, że ta wersja jest wege:)
Zupę można przygotować na dowolnym wywarze. Jeśli robię go z warzyw to na końcu dodaję troszkę zdrowego tłuszczu.
Usuńuwielbiam zupy grzybowe <3 muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńObserwuję <3
Dziękuję i polecam.
UsuńZupę grzybową jem tylko na Wigilię. Jakoś nigdy się do grzybów nie przekonałam i nadal za nimi nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń