Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem to bardzo prosta propozycja na codzienny lub bardziej uroczysty obiad.
Mięso wychodzi niezwykle aromatyczne, mięciutkie oraz posiada wyjątkowy smak.
Delikatna oraz słodkawa nuta cytryny doskonale łączy się z czosnkiem i cynamonem, który jest tu taką kropką nad "i".
Całość została tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.
Polecam!
Ps. A może skusicie się na pieczonego kurczaka w marynacie czosnkowo-cytrynowej z natką pietruszki i syropem klonowym lub kurczaka w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem, a może na klasyczne udka z kurczaka w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem?
Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem - składniki:
około 5 podudzi z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
1 łyżka miodu (płaska)
1 ząbek czosnku (duży)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 listki laurowe
Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem - przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć wszystkie kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty i listkami laurowymi umieścić w rękawie/torebce do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńtaka marynata by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;)
UsuńPycha,uwielbiam takiego kurczaka ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTaki kurczak musi być bardzo aromatyczny.
OdpowiedzUsuńOj taaak.
UsuńKurczak smacznie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Super,, czekam na efekt!
Usuńtaki kurczak musi być pyszny
OdpowiedzUsuńJest i to bardzo :*
UsuńTakiego połączenia w marynacie jeszcze nie próbowałam... Może przy najbliższej okazji ☺
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
UsuńIdealny zestaw smaków dla mnie!
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńAleż to musi być dobre ;-D
OdpowiedzUsuńJest :D Polecam...
UsuńIntrygująca marynata. Wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
Usuńjuż się marynuje w lodówce. dobrego dnia
UsuńSuper. Pochwal się efektem.
UsuńChwalę się. Było pyszne. polecam bardzo.
OdpowiedzUsuńA zdjęcie masz? Cieszę się, że smakowało <3
UsuńMiodowego kurczaka już robiłam, ale z cynamonem - spotykam się pierwszy raz ;D
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
Usuń