wtorek, listopada 05, 2019

Konkurs - Di bloguje & SemCo - do wygrania zestaw 4 olejów


Wiecie co?
Ostatnio, zresztą tak jak zawsze w moim życiu tak wiele się dzieje, że zupełnie zapomniałam o urodzinach bloga!
17 października upłynęło 4 lata od publikacji pierwszego wpisu!
Jeśli mnie śledzicie na Facebooku oraz Instagramie to zapewne oglądaliście moje wspomnieniowe story...
Jednakże aby nie odbiec do tematu i nie opisywać sentymentalnych historii to chciałabym Was zaprosić do wspólnej zabawy.
Takiej bez okazji, na poprawę humoru podczas jesiennych dni!

Do wygrania będzie zestaw 4 produktów SemCo!


Co Wy na to?

 Wierzę w Wasze zaangażowanie!
Wystarczy wykonać jedno zadanie oraz spełnić poniżej wymienione warunki.

Zadanie:

Podajcie swój ulubiony przepis na danie/deser/napój, który gości u Was każdej jesieni!

Swoje odpowiedzi umieszczajcie w komentarzu tu pod postem - na blogu.
(Tylko takie zgłoszenia będą brane pod uwagę.)

Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 wpisy, ale w oddzielnych komentarzach!
 Macie czas do 17 listopada br.
Zwycięzcę poznacie maksymalnie do 20 listopada - informację o tym opublikuję na blogu i fanpage.

Koniecznie też:

- udostępnicie konkurs na własnych profilach facebookowych 

Miło będzie jak:

 - polubicie fanpage SemCo oraz Di bloguje

 Nagrodę ufundowała firma SemCo i jest to zestaw 4 olejów!

 
Wysyłka nagród na terenie Polski!

 Zapraszam do zabawy, która jest jednoznaczna również z akceptacją tego regulaminu - klik!

 Wyniki:

Kochani, dziękuję za zainteresowanie konkursem oraz przepyszne zgłoszenia.
Niby wszystkie przeglądałam po kolacji, ale naprawdę w trakcie czytania robiłam się głodna...
Ciężko mi było wybrać jedną osobę, ale w ostateczności zdecydowałam, że będzie to:

Anastazja

 Gratuluję wygranej.
Fakt, połączenie makaronu z ziemniakami jest nietuzinkowe i właśnie z chęcią sprawdzę jak smakuje.
Proszę, prześlij mi swoje dane (imię i nazwisko, adres, numer telefonu dla kuriera) na meila: jdiana@onet.eu do 23 listopada.

Z racji, że osoba, którą wybrała nie odezwała się to postanowiłam wybrać kolejną...
Jest to:

Marzena Smoter
 
 Gratuluję wygranej.
Zaciekawiło mnie ciasto dyniowe na zimno oraz rolada z grzybami!
Proszę, prześlij mi swoje dane (imię i nazwisko, adres, numer telefonu dla kuriera) na meila: jdiana@onet.eu do 27 listopada.

58 komentarzy:

  1. Jadalne kasztany odkryłam sporo lat temu. Zapakowane w kartonik, obrane ze skorupek przywoziłam systematycznie z Niemiec. Najczęściej wykorzystywałam je przygotowując ciasta i desery. Od paru lat w okresie jesiennym gotuję z nich pyszną, rozgrzewającą zupę. Przepisem podzieliłam się na moim blogu.
    0,75 kg kasztanów
    1 l rosołu drobiowego
    2 duże cebule
    5-6 ząbków czosnku
    2 łyżki masła klarowanego lub oliwa do smażenia
    2 duże lub 3 mniejsze marchewki
    6-7 gałązek selera naciowego
    1 papryczka chili
    2 cm kawałek imbiru
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    śmietana (niekoniecznie)

    1.Rozpoczynamy od obróbki kasztanów. musimy je upiec, uprażyć (nacięte praży się ok. 10 min na suchej patelni) albo ugotować (pokryte wodą gotuje się ok. 30 min).
    Moim zdaniem wersja z piekarnika jest lepsza, bo łatwiej "wydobywa się" owoce.
    Marony należy dokładnie umyć i osuszyć w bawełnianej ściereczce lub papierowym ręcznikiem. Następnie od strony "wydętego brzuszka" wszystkie ponacinać.Układać nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 25- 30 min. W miejscu nacięcia skórka się otworzy i lekko wygnie.
    2.Gdy kasztany ostygną, przy pomocy noża zdjąć łupinkę i w miarę możliwości błonkę, która otacza owoce.
    Obrane marony przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodać usmażoną na maśle drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zmiksować na krem.
    3.W drugim garnku gotować do miękkości w osolonej wodzie (lub rosole) pokrojone w półtalarki marchewki i pocięte na 1,5 cm kawałki łodygi selera naciowego. Dodać pozbawioną pestek ostrą papryczkę oraz bardzo drobno posiekany imbir i jeszcze chwilę gotować. Wyjąć papryczkę, a resztę przelać do garnka ze zmiksowanymi kasztanami. Mieszać do otrzymania aksamitnej konsystencji.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Podawać np. z odrobiną śmietany i natką pietruszki.
    Serddecznie pozdrawiam i polecam tę pyszną jesienną zupę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie. Też bardzo lubię kasztany <3

      Usuń
  2. Witam, moim ulubionym deserem w okresie jesiennym to słoiczki dyniowo-jablkowe z nutą piernikowa. Są obłędne w smaku zawsze robią furorę wśród spotkań z najbliższymi :)
    Przygotowuj je w następny sposób:
    -dynie hokkaido piekę w piekarniku do miękkości
    - jabłka dusze w garnuszku z dodatkiem cynamonu
    -dynie z dodatkiem przyprawy piernikowej oraz banana dokładnie blenduje
    -mascarpone z dodatkiem cukru kokosowego ubijamy
    --rzeczy laskowe, migdały, oraz włoskie mieszam razem i dodaje miód
    -na dno sloiczkum nakładam dynie, na to porcje mascarpone, na to orzechy z miodem , uprażone jabłka i znowu dynie itd
    -gorzka czekoladę tre na tarce i posypuje wierzch deseru

    Pozdrawiam, Agnieszka N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dianka najlepsze życzenia,kolejnych lat z wieloma fajnymi pomysłami na super dania :-)a teraz do rzeczy ;-)
    Zupa Krem z Dyni.
    Jesień zawitała do nas na dobre,a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni :-)Delikatna i kremowa...
    Składniki:

    1 dynia piżmowa
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 litr bulionu ugotowanego na ćwiartce z kurczaka
    1 mała cebulka + łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    pół łyżeczki imbiru w proszku
    sól,pieprz gałka muszkatołowa do smaku
    pół łyżeczki cukru
    100 ml śmietanki 30 %

    Dekoracja:

    1 duża marchewka
    100 ml wody+1 łyżeczka cukru
    pestki dyni
    pietruszka
    3/4 łyżeczki kwaśnej śmietany
    Przygotowanie:

    Dynię umyć,przekroić na pół i wydrążyć nasiona,następnie pokroić w grubszą kostkę razem ze skórką.
    Ziemniaki i marchewkę,obrać,umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę zeszklić na maśle,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,dosłownie po min.wyłączyć palnik.
    A więc tak,ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce,do gotującego się bulionu wrzuciłam dynię,ziemniaki z marchewką,oraz cebulę z czosnkiem.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Zdjąć z palnika,wlać śmietankę i zmiksować blenderem,doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem,imbirem,gałką muszkatołową oraz cukrem do smaku.
    Podawać z kleksem śmietany,prażonymi pestkami dyni,różyczkami z blanszowanej marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  4. SPAGHETTI z KLOPSIKAMI GRZYBOWYMI
    Spaghetti z klopsikami na jesienny piątek? Dlaczego nie. Oczywiście bezmięsne i rzecz jasna z grzybami, bo Polska z lubości do grzybów słynie.
    Składniki (na 2 porcję)
    -200g makaronu Lubella spaghetti
    -400g grzybów leśnych
    -0,5 cebuli
    -ząbek czosnku
    -jajko
    -bułka tarta
    -3-4 pomidory
    -sól, pieprz,
    -masło klarowane
    -olej do smażenia
    Wykonanie:
    -makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu
    -pomidory odparzamy we wrzątku, obieramy, wrzucamy do rondelka, doprawiamy i gotujemy do całkowitego rozpadnięcia i lekkiego zagęszczenia
    -cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym
    -grzyby oczyszczamy, kroimy, smażymy razem z cebulą, doprawiamy, w momencie jak puszczą wodę, przykrywamy i dusimy 20 min.
    -miękkie grzyby przerzucamy do miski, czekamy jak ostygną, mieszamy z jakiem, bułką tartą i lepimy z nich klopsiki wielkości orzecha włoskiego
    -na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki na rumiano z każdej strony, po czym wrzucamy do pomidorów i chwilę gotujemy
    -makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie. Z chęcią zjadłabym takie danie.

      Usuń
  5. CURRY Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I KURCZAKIEM
    Tajskie curry z mlekiem kokosowym, z ciecierzycą i z dynią. Zdrowe i pełnowartościowe
    danie z dyni czyli typowo jesiennego warzywa. Sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze.
    Doskonałe na ponury jesienny obiad albo zimny, szary i deszczowy wieczór.
    Składniki:
    1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej
    300 g dyni
    1 mała cebula szalotka
    1 łyżeczka przyprawy curry
    ½ łyżeczki kurkumy
    1/3 puszki mleka kokosowego
    1 pierś z kurczaka
    150 ml wody lub bulionu w którym gotowała się pierś z kurczaka
    kawałeczek ostrej papryczki
    1 ząbek czosnku




    Przygotowanie:
    Suchą ciecierzycę moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
    Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
    Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy curry z czosnkiem. Dodajemy dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy kilka minut.
    Dodajemy kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Podlewamy całość mlekiem kokosowym.
    Gotujemy ok 10 minut co chwilę polewając wodą lub bulionem. Jeśli dynia jest już miękka, zdejmujemy z ognia.
    Podajemy z ugotowanym kurczakiem i np. ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  6. KREM Z DYNI Z FETĄ, IMBIREM I SEZAMEM
    Jesień... niezależnie od tego czy ciepła, czy zimna i tak już nadchodzi taki czas kiedy nasz organizm domaga się przypraw, potrzebuje czegoś co nas rozgrzeje i ogrzeje.
    Więc jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając rozgrzewający krem z dyni;)
    Składniki:
    1-1,5 kg dyni
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie 3 ziarenka
    sól, pieprz biały
    kawałek imbiru ok 2-3 cm
    woda, ilość zależy od waszych preferencji czy lubicie rzadszy czy gęstszy krem
    kostka sera typu feta
    100 ml mleka kokosowego

    Przygotowanie:
    Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Imbir wrzucamy w całości.
    Zalewamy wodą, mlekiem kokosowym, dodajemy liść, ziele, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie. Na koniec blendujemy z 1/3 kostki sera feta.
    Pozostałym serem ozdabiamy wierzch i posypujemy prażonymi pestkami sezamu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szakszuką, pyszne, rozgrzewające śniadanie
    3 pomidory
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oleju
    sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Na oleju podsmażamy posiekany czosnek. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory dusimy ok 5 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy przyprawy – paprykę, sól, pieprz i kumin. Mieszamy.

    Na patelni robimy dwa wgłębienia,czyli miejsca gdzie wbijemy jajka. Wbijamy po 1 jajku. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. I teraz możemy smażyć szakszukę na 2 sposoby, używając pokrywkę, czas smażenia wyniesie ok 5 minut, lub bez przykrycia, smażąc aż do ścięcia jajek. Całość na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy najlepiej na patelni na której była przygotowywana.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję serdecznie rocznicy bloga :) życzę wszystkim powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluje rocznicy bloga i powodzenia wszystkim uczestnikom

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jesienny obiadek uwielbiam zjeść ciepłą michę 'pasta e patate_, czyli pochodzącego z neapolitańskiej kuchni: makaronu z ziemniakami. Wiem, że brzmi zatrważająco, jak chleb z bułką, czy ryż z kaszą, ale to naprawdę przepyszne danie, które na pewno urzeknie Wasze brzuszki:)

    Do wykonania dania (dla 2 osób) potrzebne będą:
    - 4 ziemniaki
    - makaron, najlepiej tzw. mieszany, ale można też po prostu połamać na małe kawałki spaghetti
    - łodyga selera naciowego
    - pół cebuli
    - dwa pomidory, albo łyżka koncentratu
    - ser provola
    - oliwa
    - sól, pieprz

    Najpierw w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone na małe kawałeczki cebulę i seler, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość chwilę gotujemy, a następnie zalewamy wodą. Wlewamy jej tyle, aby później móc ugotować w tym wszystkim makaron. Dodajemy posiekane pomidory/koncentrat i trochę soli do smaku.

    Gdy ziemniaki są miękkie, do garnka wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Jeśli chcemy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem czy pepperoni/chili (osobiście polecam to ostatnie, dla osób, które lubią trochę pikantne dania).

    Na sam koniec (można już wyłączyć gaz pod garnkiem), wrzucamy pokrojony na kawałeczki ser. Kiedy się rozpuści, danie jest gotowe do podania na stół. Dla smakoszy polecam to cudo dodatkowo posypać parmezanem:)

    Smacznego, czy raczej Buon appetito!

    OdpowiedzUsuń
  11. Torcik dyniowy.

    Składniki- 800 ml jogurtu naturalnego, 6 łyżek żelatyny, pół szklanki mleka, 200 g słomki ptysiowej,250 g cukru, średniej wielkości dynia, 2 pomarańczowe galaretki, tabliczka białej czekolady, posypka do ciast .

    Sposób przygotowania. 150 g słomki ptysiowej wykładamy na spód tortownicy o średnicy 22 cm.Żelatynę zalewamy mlekiem do napęcznienia.Jogurt miksujemy ze 100 g cukru, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Połowę wylewamy na słomkę ptysiową.Wstawiamy do lodówki , do zastygnięcia.W tym czasie obieramy dynię, wydrążamy środek.Kroimy w kostkę, zasypujemy 5 g cukru i wlewamy około 100 ml wody.Podgrzewamy na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać.Miksujemy , dodajemy 2 galaretki .Studzimy.Kiedy masa jogurtowa zastygnie , wylewamy na nią masę dyniową i ponownie schładzamy.Kiedy jest już twarda zalewamy pozostałą masą jogurtową.Po ponownym schłodzeniu układamy na wierzchu słomkę ptysiową, polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy posypką. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik dyniowy z bakaliami

    Składniki na spód kruchy- 10 dag mąki, 7 dag masła, 1 żółtko, 4 dag cukru pudru.
    Składniki na masę-1 kg sera z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżka soku z cytryny, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 100 g mieszanki keksowej.
    Składniki na galaretkę dyniową - 1 mała dynia, 2 łyżki cukru, 2 pomarańczowe lub żółte galaretki.

    Składniki na spód kruchy zagniatamy i schładzamy pół godziny.Następnie wylepiamy nim tortownicę średnicy 22 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Składniki na masę miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Pod koniec dodajemy mieszankę keksową i wylewamy na wystudzony spód.Pieczemy 80 minut w temperaturze 150 stopni.Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Dynię myjemy, obieramy i wydrążamy środek.Następnie kroimy w kostkę, przekładamy do garnka.Dodajemy cukier, podlewamy trochę wodą i gotujemy na małym ogniu często mieszając aż dynia zmięknie.Rozdrabniamy blenderem i dodajemy galaretki.Ciepłą masę wylewamy na ciasto .Schładzamy w lodówce około 4 godzin.

    Zaskakuję smakiem i wyglądem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Rolada z grzybami leśnymi.

    Składniki;500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 300 g świeżych grzybów leśnych,, 5 dag sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 2 marchewki, sezam, sól, pieprz, jajko,łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej


    Marchewkę obieramy , myjemy, kroimy w słupki i gotujemy w wodzie do miękkości.Grzyby, myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i smażymy na rozgrzanym maśle.Mięso mieszamy z jajkiem , cebulą zmieloną w maszynce, bułką tartą, solą i pieprzem .Farsz rozwałkowujemy na cienką warstwę.Wykładamy na nim marchew i grzyby.Zwijamy w roladę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzch smarujemy majonezem, posypujemy startym serem i sezamem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 35 minut.

    Podajemy na ciepło.Grzyby leśne możemy zastąpić także pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak jesienne desery, to co roku h mnie na stole kroluje drożdżówka według przepisu mojej mamy. Pychota.

    50g świeżych drożdży200g cukru ( 1 szklanka)230ml oleju (1 szklanka)250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)4 jajka750g mąki pszennej (5 szklanek)

    Kruszonka:

    150g mąki pszennej (1 szklanka)4 łyżki cukru120g masła (lub margaryny)

    Dodatkowo:

    250- 300g gotowej masy makowejok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestekmigdały

    Sposób przygotowania:

    Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie na jesień to króluje dyniowa kawa. Oczywiście na słodko :) No bo co jest lepszego od gorącej dyniowej kawy po całym dniu w pracy gdzie za oknem jest minus 700.
    Tak robię moją kawę
    1 porcja espresso
    1 szklanka mleka migdałowego lub dowolnego jakie jest pod ręką
    2-3 łyżki pure z dyni (najlepiej z hokkaido - jest słodka i kremowa)
    1-2 łyżki syropu klonowego (ale opcjonalnie bo możliwe że dynia da już słodycz)
    odrobinę zapachu/ekstraktu waniliowego
    po większej szczypcie: cynamonu, gałki, imbiru, ziela angielskiego i goździków

    Wszystkie składniki łączymy w garnku i podgrzewamy, ale nie gotujemy! Bo będzie źle.
    Można pić bez niczego. Ale ja polecam z odrobiną ubitej śmietany, lub moja ulubiona opcja, dodać kilka pianek i je lekko przypiec. A już w przypadku totalnej rozpusty to polać odrobiną słonego karmelu.


    OdpowiedzUsuń
  16. Dlatego gdy za oknem jesienna plucha,
    Rozgrzewająca zupa winna trafić do naszego brzucha.
    I zarazem ogrzać ciało i poniekąd duszę,
    taaaak wiem którą zupą całość wzruszę.
    Dynia to uniwersalne warzywo,
    Które głównie jesienią w kuchni ma żniwo.
    Dlatego Zupa dyniowa z jabłkiem i z imbirem to bez wahania,
    słodka , pyszna i rozgrzewająca "dama".
    Pikantnej nuty się nie poczuje,
    w połowie krem się uzyskuje.
    Imbir ma ponadto rozgrzewające właściwości,
    plus przyprawy korzenne- zupa rozpali ciało do czerwoności.
    Najpierw składniki podam,
    i sposób przygotowania dodam.
    Potrzebne 250 g dyni i 500 ml wody bez wątpienia
    bez nich zupa nie miałaby istnienia.
    1 jabłko średniej wielkości,
    2 łyżki rodzynek dla ust przyjemności.
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1/3 łyżeczki kardamonu.
    80 ml mleka,
    2 łyżeczki miodu - "pszczelarska rzeka".
    1 łyżeczka imbiru świeżego,
    szczypta soli - wg uznania własnego.
    Zmielonych goździków odrobina,
    tyle samo gałki muszkatołowej - uśmiecha się kosztującemu mina.
    Jogurt naturalny jako dodatek,
    składniki przygotowane ? przed nami przygotowań "gagatek".
    Jeżeli chodzi o przygotowanie,
    to łatwe jest ( oczywiście po raz kolejny eheh ) niesłychanie.
    Do rondelka gdy woda już niemal wrze,
    150 g dyni i 1/2 jabłka obranego zatrzyma się na dnie.
    Gotowanie ich trwa do miękkości osiągnięcia,
    i szczypta soli przyczynia się do wzrostu napięcia.
    I teraz moment na blender - takie urządzenie,
    które w kuchni sprawdza się jak marzenie.
    Następnie w kostkę resztę dyni kroję,
    także w kostkę druga połówka jabłka - nie obraną ostoję.
    Wtedy moment na przyprawy i imbir otarty,
    pod przykryciem gotowanie przez kilkanaście minut - moment jest zwarty.
    Gdy zupa lekko się ochłodzi,
    odrobina mleka nie zaszkodzi.
    Dodaję rodzynki i miód,
    już zupa prezentuje się cud miód.
    Dokładnie mieszam i do miseczek przelewam,
    na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego polewam.
    Na koniec nie pozostaje mi nic innego,
    jak życzyć Smacznego !!
    Ps. W smaku tej zupy się zakochałam,
    jej pierwszy raz w moich ustach - w mik odleciałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. U nas na hasło - Jesień wszyscy krzyczą - Dynia!! W każdej odsłonie, pod każdą postacią i w każdej ilości ;-) Przedstawiam przepis na jedną z sałatek, którą zawsze witamy tą karmelową porę roku ♥

    „Dyniowa Fantazja z Orzechową Nutką”

    Składniki na dressing dyniowy:
    – 2 małe jogurty greckie naturalny
    – 2 łyżki octu jabłkowego
    – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (fajnie mógłby się sprawdzić BioOlej Semco Czosnek)
    – 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praską
    – 1 łyżka syropu klonowego
    – 1/3 szklanki puree z dyni (domowe lub kupne)
    – 1/2 łyżeczki soli
    – szczypta suszonego tymianku
    – szczypta cynamonu

    Przygotowanie:
    Zblendować razem wszystkie składniki.
    Schłodzić w lodówce, wyjąć tuż przed podaniem sałatki.

    Składniki na sałatkę:
    – 1 dynia piżmowa, upieczona po omaszczeniu olejem (chciałabym sprawdzić tutaj BioOlej Semco Orzech włoski!), syropu klonowego, szczypty cynamonu i soli, schłodzona i pokrojona w cząstki
    – 1 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
    – 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
    – 1/2 szklanki suszonej żurawiny
    – mix sałatkowy ok. 200 g

    Przygotowanie:
    Ułożyć wszystkie składniki, polać dressingiem, wcinać ♥

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesienią pierwsze skrzypce gra u mnie złoto-pomarańczowa dynia. Nawet kolorystycznie pasuje do tej pory roku - soczysty pomarańcz i jeszcze tylko odrobinę letniej zieleni. Dynia to wszechstronne warzywo, które potrafi ogromnie urozmaicić wachlarz kulinarnych możliwości, a jej delikatna słodycz wprost doskonale się komponuje z różnymi smakami. Dynię chętnie dodaję również do ciast, a jej pestki do pieczywa i słodkich ciasteczek. Jesienią często gotuję wspaniałą zupę z dyni piżmowej z dodatkiem mleka kokosowego. Puree z dyni mrożę i sięgam po nie w miesiącach, kiedy dynia jest już niedostępna. Pieczona dynia świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach i przekąskach. A po upieczeniu ostatnio piernikowego ciasta z dynią nie mam już wątpliwości, że to bardzo wszechstronne warzywo. Jesienna uczta z dynią w roli głównej może być nie tylko bardzo smaczna ale i pełna witamin. Właśnie o tej porze roku często przygotowuję niebanalną w smaku duszoną wołowinę z dynią na azjatycką nutę.

    Potrzebujemy:
    1 kg wołowiny
    0,75 kg dyni
    5 szklanek bulionu wołowego
    4 kawałki trawy cytrynowej
    6 listków limonki kaffir
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki sosu sojowego
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    4 szalotki
    4-cm kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
    1 łyżeczka nasion kolendry
    garść liści tajskiej bazylii

    Trawę cytrynową zbić tłuczkiem, dynię obrać i pokroić w kostkę. Białą część łodygi trawy cytrynowej, szalotki i imbir posiekać. Wrzucić do moździerza i utłuc na pastę razem z czosnkiem, białym pieprzem i nasionami kolendry. Pod koniec do pasty dodać olej rzepakowy. Pastę smażyć w woku lub garnku, na małym ogniu, około 7 minut, aż się zrumieni. Dodać pozostałą trawę cytrynową, liście limonki, cukier, sos sojowy i wlać bulion. Całość zagotować, aż cukier się rozpuści. Sos powinien być słodko-słony. Do sosu włożyć mięso, wok lub garnek przykryć pokrywką i dusić około 2 h. Po 2 h do potrawy dodać pokrojoną dynię i dalej dusić około 25 minut, aż dynia zmięknie. Mięso wyjąć z potrawy, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do woka. Danie podawać z listkami tajskiej bazylii.

    Aneta Majchrzak
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Zupa z jarmużu, która jest niesamowicie sycąca i smaczna. Doskonale oczyszcza organizm, a poza tym odżywia skórę i przywraca jej blask. I bardzo łatwo ją przyrządzić.
    Składniki:
    - bulwa fenkułu, grubo posiekana
    - por, grubo posiekany
    - łyżka oliwy
    - łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
    - cebula, posiekana
    - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    - łyżka bulionu warzywnego (najlepiej ze sklepu ze zdrową żywnością)
    - 10 liści jarmużu, grubo posiekanych
    - garść szpinaku
    - sól morska i czarny pieprz
    - łyżeczka startej gały muszkatołowej

    Przyrządzenie:
    1. Rozgrzewam piekarnik do temp. 200 st.
    2. Rozkładam fenkuł i por na blaszce, polewam oliwą i mieszam. Wstawiam do piekarnika na 15- 20 min.
    3. W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam cebulę i czosnek, przykrywam pokrywką i duszę ok. 5 min., aż cebula stanie się miękka.
    4. Wlewam do rondla 1, 2 l wody i dodaję bulion warzywny. Dorzucam upieczony fenkuł i por oraz połowę posiekanych liści jarmużu. Doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszam.
    5. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu przez 20 min. Dodaję resztę jarmużu i szpinak, gotuję na małym ogniu jeszcze 10 min.
    6. Odstawiam na chwilę, by zupa przestygła, następnie miksuję na gładko w blenderze. Podaję posypaną gałką muszkatołową.
    - bulwa fenkułu, grubo posiekana
    - por, grubo posiekany
    - łyżka oliwy
    - łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
    - cebula, posiekana
    - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    - łyżka bulionu warzywnego (najlepiej ze sklepu ze zdrową żywnością)
    - 10 liści jarmużu, grubo posiekanych
    - garść szpinaku
    - sól morska i czarny pieprz
    - łyżeczka startej gały muszkatołowej

    Przyrządzenie:
    1. Rozgrzewam piekarnik do temp. 200 st.
    2. Rozkładam fenkuł i por na blaszce, polewam oliwą i mieszam. Wstawiam do piekarnika na 15- 20 min.
    3. W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam cebulę i czosnek, przykrywam pokrywką i duszę ok. 5 min., aż cebula stanie się miękka.
    4. Wlewam do rondla 1, 2 l wody i dodaję bulion warzywny. Dorzucam upieczony fenkuł i por oraz połowę posiekanych liści jarmużu. Doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszam.
    5. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu przez 20 min. Dodaję resztę jarmużu i szpinak, gotuję na małym ogniu jeszcze 10 min.
    6. Odstawiam na chwilę, by zupa przestygła, następnie miksuję na gładko w blenderze. Podaję posypaną gałką muszkatołową.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zupa z dyni - krem z dyni

    Składniki (na 6 porcji):

    1 kg świeżej dyni,
    2 l bulionu warzywnego,
    100 ml śmietany kremówki,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki masła,
    2 bataty,
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
    świeżo zmielony czarny pieprz i sól


    Sposób przygotowania:

    Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlej śmietankę i zagotowuj. Zupę podaną w półmiskach można posypać posiekanym szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  21. Piernik z masą kawową

    Składniki:

    Ciasto:
    - 250 g mąki kukurydzianej
    - 50 g kakao
    - 100 g cukru
    - 1/2 szklanki mleka
    - 3 jajka
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 80 g powideł śliwkowych
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej
    - produkty do dekoracji: kolorowa posypka cukrowa, cukrowe motylki i czekoladowe serduszka do dekoracji

    Masa kawowa:
    - 100 g masła
    - 70 g cukru
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 3 łyżki powideł śliwkowych

    Przygotowanie:

    Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem łączymy i układamy w posmarowanej masłem blaszce. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Po przestygnięciu przecinamy piernik na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi i utartym masłem z cukrem i kawą. Na koniec dekorujemy ciasto kolorową posypką cukrową, cukrowymi motylkami i czekoladowymi serduszkami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapiekanka z cukinii

    Składniki:
    - 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
    - 1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
    - 3 małe pomidory pokrojone na cząstki
    - 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/4 szklanki startego parmezanu

    Przygotowanie:
    W 2-litrowej formie na zapiekankę dodać do siebie wszystkie składniki
    poza serem i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić całość równomiernie i posypać serem. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Podawać na ciepło lub na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jabłecznik "Słodka chwila"

    Składniki:
    - 2 kg jabłek
    - 3 szklanki mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 2 i 1/2 szklanki cukru
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 jaj
    - 2 kisiele o smaku truskawkowym
    - aromat do ciasta pomarańczowy
    - kolorowa posypka dekoracyjna
    - polewa czekoladowa

    Przygotowanie ciasta:
    Do miski wsypać 3 szklanki mąki, margarynę, żółtka, białka zostawić na wierzch, proszek do pieczenia, szklankę cukru. Wszystko razem zagnieść. 3/4 ciasta rozwałkować na blachę, a 1/4 włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut.

    Przygotowanie nadzienia:
    Jabłka umyć i obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 1/2 szklanki cukru i aromat pomarańczowy. Wszystko razem wymieszać i położyć na ciasto. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i 2 kisiele. Ubitą pianę położyć na wierzch na starte jabłka. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach nad blachą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć i udekorować polewą czekoladową i kolorową posypką. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  24. Masala Czaj czyli herbata po indyjsku

    Składniki:
    - czarna herbata
    - mleko
    - mocna czarna kawa
    - miód
    - kora cynamonu
    - goździki
    - zielony kardamon
    - gałka muszkatołowa
    - suszony imbir
    - świeży imbir
    - czarny pieprz

    Przygotowanie:
    Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej , suszonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru, a także trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i dodajemy odrobinę miodu.

    OdpowiedzUsuń
  25. Tisane imbirowo-cytrynowe

    Składniki:
    *5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
    *1 łodyga trawy cytrynowej
    *4 łyżeczki miodu
    *8-12 plastrów cytryny

    Sposób przygotowania:
    Imbir pokrój na cienkie kawałki. Łodygę trawy cytrynowej przekrój na pół (najpierw w poprzek, potem wzdłuż). Jedno i drugie rozdziel do filiżanek. Do każdej filiżanki dodaj łyżeczkę miodu i po 2-3 plastry cytryny. Zalej gorącą wodą.

    OdpowiedzUsuń
  26. I oto dlaczego nie warto mieć zaległości w czytaniu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger