piątek, listopada 15, 2019

Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą




Ciasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą to wypiek, który sprawdzi się przy każdej okazji, ponieważ poza ekspresowym przygotowaniem naprawdę zachwyca smakiem!
Orzechowy posmak masy i rozpływające się w ustach kawałki czekolady idealnie komponują się się z kremem toffi i solonymi orzeszkami, które znajdują się na wierzchu ciasta.
Całość jest naprawdę przepyszna i baardzo kusi swoim aromatem.
Polecam!

(U mnie forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
100g masła/margaryny
100g masła orzechowego
150g cukru
2 jajka
150g mąki pszennej/orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
50g czekolady
Wierzch:
 3-4 łyżki masy krówkowej/toffi
orzeszki solone

Masło/margarynę należy utrzeć z cukrem i kolejno zmiksować z jajkami, aromatem waniliowym oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Następnie jednolitą masę połączyć z mlekiem, a na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 33-35 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto posmarować masą krówkową/toffi oraz posypać kawałkami solonych orzeszków.


24 komentarze:

  1. ależ musi pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być bardzo smaczne, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O losie jaki pyszności :-)Kusisz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto kochana :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i to masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również kupuję tylko takie masło orzechowe ze 100% wkładem arachidowym. Ciasto z pewnością zachwyca i smakiem, bo wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wybór z masłem. Dziękuję za miły komentarz i polecam skorzystać z przepisu :*

      Usuń
  7. Prezentuje się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zapewniam, że ciasto właśnie takie jest.

      Usuń
  8. Lubię masło orzechowe i myślę, że to ciasto by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger