Ciasteczka z kaszy gryczanej mogą wydawać się nietuzinkowym pomysłem na słodką przekąskę, prawda?
Też tak kiedyś myślałam, ale już od prawie 4 lat piekłam je mnóstwo razy.
Są naprawdę pyszne, delikatnie kruche oraz jednocześnie odrobinę miękkie i cudownie pachną waniliowym aromatem.
Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną to spokojnie, ponieważ składnik główny nie jest wyczuwalny!
Ciasteczka te są również doskonałą propozycją na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu lub też wykorzystanie pozostałości z obiadu.
Szczerze Wam je polecam!
(1 niewielka blaszka - do około 20 sztuk)
200g ugotowanej kaszy gryczanej
200g mąki pszennej/orkiszowej
40g masła/margaryny
100g cukru (u mnie ksylitol)
1 łyżeczka cukru waniliowego (płaska)
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo (opcjonalnie):
miód
Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misce oraz dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty.
Wszystkie ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Aby ciastka były lśniące to przed pieczeniem można posmarować je rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.)
Piec około 18 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia.
(Posiadam piekarnik gazowy)
(Posiadam piekarnik gazowy)
Ostudzone ciasteczka opcjonalnie polać miodem i posypać orzechami.
(W wersji solo także są pyszne.)
Przepis ze starych zapisków inspirowany portalem "Przyślij przepis".
Kochana, jestem wierną fanką Twoich przepisów! <3
OdpowiedzUsuńNiedawno zrobiłam ciasto - Namaurę i wyszło obłędne. Czas na kolejne kulinarne przygody.
Pozdrawiam serdecznie!
Ależ mi się zrobiło miło <3 Dziękuję. Podeślesz zdjęcie Ciasta - z chęcią umieszczę je w galerii na fb.
UsuńMiłego wieczorku <3
oryginalne! chciałabym ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńKochana, polecam!
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńTakich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować <3
UsuńFajne ciasteczka,do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńAleż ta ciasteczka muszą być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są.Polecam <3
Usuńużyję mąki bezglutenowej i będą ciastka bez glutenu muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńMożesz użyć dowolnej mąki. Polecam i czekam na efekt.
UsuńRzeczywiście to niespotykany pomysł na ciasteczka, ale kasza jest taka zdrowa, że na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńPiekłam te ciasteczka mnóstwo razy, więc to sprawdzony przepis godny polecania. Polecam!
UsuńFajny i smaczny pomysł na wykorzystanie kaszy :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńświetne! i bardzo fajna propozycja dla dzieciaczków!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPrzepis podkradam! Coś dla mnie! Kasza gryczana jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale mogą jeść ją ludzie z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Cieszę się i czekam na efekt. Również przesyłam cieplutkie pozdrowienia.
UsuńKilka razy się zdarzyło, że zrobiłam takie ciasteczka i bardzo mi one smakują :)
OdpowiedzUsuńOooo fajnie. A zdradzisz przepis?
UsuńCiasteczka w sam raz dla mnie
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam.
UsuńSmakowite ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy kasza gryczana ma być palona czy biała ?
OdpowiedzUsuńSuper przepis zaraz zrobię.
Bez różnicy jakiej użyjesz. Czekam na efekt <3
UsuńZrobiłam z palonej...bardzo smaczne mięciutkie, wszyscy co jedli od razu wyczuli ze z kaszą gryczaną ale to nie przeszkadza nam w smaku.
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym ze są przez to oryginalne.
Cieszę się, że smakowały. A możesz podesłać zdjęcie du umieszczenia w galerii na fb?
UsuńWyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Właśnie takie są <3
Usuń