Zupa grzybowa w moim domu jest bardzo lubiana i tak naprawdę przygotowuję ją na kilka sposobów, z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych.
Najczęstszą wersją jest ta z ziemniakami i kaszą pęczak, lecz dla odmiany zupa grzybowa z makaronem również szybko znika.
Wszystkie opcje są pyszne i niezwykle aromatyczne, a smak kolejnego dnia po ugotowaniu osiąga większą intensywność.
A Wy lubicie zupę grzybową?
Z jakimi składnikami ją przyrządzacie?
mięso/kości na wywar (*)
250-300g świeżych grzybów (**)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
domowa przyprawa rosołowa
250-300g świeżych grzybów (**)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
domowa przyprawa rosołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
makaron
śmietana
Opcjonalnie:
świeży koperek/natka pietruszki
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną marchew, pietruszkę i selera.
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną marchew, pietruszkę i selera.
Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu zupę należy zabielić śmietaną, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić do smaku.
Makaron można dodać 10 minut przed końcem gotowania zupy lub
ugotować oddzielnie i po przełożeniu do miseczek
zalać zupą.
(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Mogą być również grzyby mrożone.
Uwielbiam zupy grzybowe, aczkolwiek wolałabym bez makaronu. Z ziemniakami ewentualnie :)
OdpowiedzUsuńNie lubisz makaronu?
UsuńMniam <3 W dzieciństwie to była moja ulubiona zupa!
OdpowiedzUsuńA w jakiej wersji? Z makaronem, ziemniakami i kaszą?
UsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńOj mój tata to by jadł xD
OdpowiedzUsuńMiłośnik grzybowej?
UsuńZ jakiego języka pochodzi słowo koście? W naszym nie ma czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńWkradł się błąd. Dziękuję za spostrzegawczość, już poprawiłam.
UsuńGrzybobranie to nasza rodzinna pasja, ale większość grzybów suszymy :)
OdpowiedzUsuńJa niestety wolę jeść, aniżeli zbierać grzyby ;)
UsuńMoja ulubiona wersja,z makaronem ;-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam! mniam!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzupa grzybowa to moja zmora w każde świeta ;)
OdpowiedzUsuń