Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna, czyli tradycyjna zupa ogórkowa.
Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób zna ją bardzo dobrze.
To jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej i tak naprawdę jest przygotowywana na różne sposoby.
Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce...
Mimo wszystko najważniejszy jest smak!
Polecam skorzystanie z poniższego przepisu.
mięso na wywar
4 ogórki kiszone
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 cebuli
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka masła
Ponadto:
śmietana
Opcjonalnie:
koperek
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię).
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*).
Całość dusić przez około 10 minut.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły").
Doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody ze słoika po ogórkach.
Jeśli jest odwrotnie możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku.)
Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię).
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*).
Całość dusić przez około 10 minut.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły").
Doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody ze słoika po ogórkach.
Jeśli jest odwrotnie możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku.)
Na końcu zupę zabielić śmietaną oraz opcjonalnie posypać posiekanym koperkiem.
(*) Ogórków można nie dusić na patelni, ale wtedy zupka będzie mniej aromatyczna.
ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup.
OdpowiedzUsuńp.s śliczny talerz
Dziękuję. Mi przypomina pyszności mamy.
UsuńBardzo lubię zupę ogórkową. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńGotujesz podobnie?
UsuńPrzepyszna jest jesienią taka zupka ^_^
OdpowiedzUsuńTo fakt.
UsuńUwielbiam zupę ogórkową.
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńGęsta i pożywna ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mnóstwo warzyw w zupie i nie tylko ;)
UsuńUwielbiam zupę ogórkową :-)
OdpowiedzUsuńMi przypomina pyszności mojej mamy.
UsuńNajlepsza ogórkowa to zawsze ta od mamusi :D
OdpowiedzUsuńTo faaakt. Tylko ja niestety nie mogę już na taką liczyć :(
UsuńOstatnio jak robiłam ogórkową to okazało się, że nie mam ogórków i wyszedł rosół. Twoja wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńO to fajni, hihi ;) Dziękuję.
Usuń