Sernik dyniowy jest u mnie obowiązkową pozycją każdej jesieni. Przyznam, że piekę go także o innych porach roku, ponieważ zawsze posiadam zapas puree dyniowego, które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera tłuszczu, a cukier można zastąpić dowolnym słodzidłem. Pyszności! Polecam.
Forma: średnica 26 cm
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas pieczenia: 60-80 minut
Czas studzenia i chłodzenia: od 3,5 godziny
Sernik dyniowy - składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 100g masła
- 50g orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka; nie powinien być rzadki!)
- 4 jajka
- 400g puree z pieczonej dyni (przepis tu - klik)
- 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol)
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
- około 100g masy krówkowej/kremu toffi
Sernik dyniowy - przygotowanie:
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się.
(Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas
pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem toffi/masą krówkową.
wspaniały! na pewno najlepszy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Jest pyszny.
UsuńSernik z dynią? Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest rewelacyjny <3
UsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takiego sernika.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
UsuńBardzo lubię serniki, a dyniowy jesienią to mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńSuper. Robisz podobnie?
UsuńMam akurat dynię, patrze na nią i tak dumam: zupa czy ciasto ;D
OdpowiedzUsuńA nie starczy na te obie pyszności?
UsuńNie robiłam jeszcze. Twój wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam! I dziękuję bardzo.
UsuńSernik cudo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńcudownie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńNigdy w zyciu bym nie wpadła na to,ze można zrobić sernik z dyni- Normalnie wow :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo jest przeeepyszny!
UsuńMuszę w końcu zrobić ☺
OdpowiedzUsuńJa też kiedyś zwlekałam ;)
UsuńWygląda obłędnie :) Ostatnio piekłam klasyczny sernik na swoje urodziny, ale wylądował w koszu. Nie mam 'ręki' do tego typu ciast :( Już wolę drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńA ja nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego :( Polecam sernik dyniowy - nie ma prawa się nie udać!
UsuńKuszące połączenie Dynia i ser. .. jeszcze tak nie jadłam. ..
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam
UsuńNiestety, nie mogę jeść sera... ;(
OdpowiedzUsuńAj, szkoda :(
Usuń