Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc nic dziwnego, że te ciasteczka są jednymi z wielu, które uwielbiam oraz wypiekam co jakiś czas od bardzo dawna!
Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania składników.
Możecie je przygotować na dwa sposoby, czyli jak ja wałkować i wykrawać różne kształty lub formować kuleczki - delikatnie je spłaszczając.
To kto ma ochotę na takie kruche ciasteczka z orzechami włoskimi?
Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania składników.
Możecie je przygotować na dwa sposoby, czyli jak ja wałkować i wykrawać różne kształty lub formować kuleczki - delikatnie je spłaszczając.
To kto ma ochotę na takie kruche ciasteczka z orzechami włoskimi?
(około 1 duża blacha z piekarnika)
80g orzechów włoskich (bez łupinek)
125g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g masła
125g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g masła
50g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru waniliowego
Orzechy należy podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić malakserem lub w młynku do kawy, ale nie na pył.
Orzechy przesypać do miski, dodać kawałki zimnego masła oraz pozostałe składniki.
Całość posiekać nożem, a następnie za pomocą dłoni wyrobić na jednolitą konsystencję.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku.
Inspiracja stąd - klik.
Uwielbiam takie kruche ciasteczka. Pychota.
OdpowiedzUsuńW moim domu też znikają ekspresowo.
UsuńUwielbiam orzechy włoskie, dodaję je do sałatek, ciasteczek, ciast, panierki do kotletów itd... Na wszystko co orzechowe jestem na tak;D
OdpowiedzUsuńTo z chęcią wpadłabym na coś pysznego z Twojej kuchni ;)
UsuńJak z orzechami to pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka, ale muszę unikać póki co :)
OdpowiedzUsuńDieta?
UsuńCiasteczka pierwsza klasa,do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuńwyjątkowo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję.
UsuńUroczę są :-) Widzę małe pomocne rączki, moja córcia też tak chętnie pomaga :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A Natalka od rana krzyczy ciasto lub ciastka, więc zabawa musi być ;)
UsuńZapachniało mi świętami
OdpowiedzUsuńOrzech włoski jest najlepszy na mózgownicę
Orzechy włoskie są moimi ulubionymi ;)
UsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA czy mąkę pszenną mogę zastąpić orkiszową lub owsianą ?
OdpowiedzUsuńmam cukrzycę ciążową i pszenną wykluczam..a ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
Orkiszowa sprawdzi się idealnie! Z owsianej też wyjdą, ale sądzę, że wtedy będą zbyt kruche i sypkie.
UsuńDziękuję, robię dzisiaj z orkiszowej, będzie trochę słodkości na weekend🙂
UsuńSuper.
UsuńWyglądają mega apetycznie i te napisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńSmacznie wyglądają, a te napisy dają im taki urok <3
OdpowiedzUsuńDziękuję. Uwielbiamte foremki ;)
Usuń