Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej.
Płatki drożdżowe nieaktywne to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie
wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak.
Są
bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy B (B1,
B2, B3 i B8), witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk,
miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen.
Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle i dania wegańskie.
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych również świetnie smakuje, ale wracając do kotletów...
Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku.
Polecam!
2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
sól ziołowa/prowansalska
pieprz
Panierka:
2 jajka
Umyte oraz osuszone piersi należy przeciąć na mniejsze kawałki.
Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć
przyprawami oraz kolejno obtoczyć w roztrzepanych jajkach, płatkach drożdżowych i ponownie w jajkach oraz w płatkach.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
W przepisie użyłam soli prowansalskiej oraz płatków drożdżowych, które pochodzą ze sklepu Radix-Bis.
Bardzo lubię tamtejsze sole smakowe, ponieważ oprócz dobrego składu bez glutaminianu sodu, barwników, konserwantów i substancji przeciwzbrylających są tak skomponowane, że nadają potrawom bardziej wyrazistego smaku oraz przyjemnego aromatu.
Ciekawi mnie smak takiej panierki z dodatkiem drożdży.
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe mają zuuupełnie inny smak od takich zwykłych drożdży. Spróbuj!
UsuńOryginalme :)
OdpowiedzUsuńI pyszne! Polecam.
UsuńCiekawy pomysł, przyznam, że płatnik drożdżowe to dla mnie coś nowego, nigdy ich nie używałam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj. Mają fajny posmak i mnóstwo wartości odżywczej!
UsuńKoniecznie muszę kiedyś przetestować,piękny talerzyk :-)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję <3
UsuńMoim zdaniem super alternatywa do tradycyjnej bułki tartej. Jak dla mnie spoko, tym bardziej, że uwielbiam kurczaka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Polecam, tym bardziej, że takie kotlety smakują pysznie i są o wiele zdrowsze.
UsuńCiekawe,takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam.
UsuńBardzo dobry patent na kotlety!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńooo nigdy nie robiłam w płątkach drożdżowych,a le wyglądają mega smakowicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPiersi z kurczaka uwielbiam na wszystkie sposoby :D
OdpowiedzUsuńA masz swój ulubiony?
Usuńciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję. Warto spróbować :)
UsuńMNiammm pychotka! W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że smakują wietnie i, że mój mąż byłby zachwycony :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
UsuńUwielbiam płatki drożdżowe i używam je do wielu dań :-)
OdpowiedzUsuńJA również!
UsuńTakich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj :*
Usuń