Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi to przepyszny deser, lub jak to woli - ciasto.
Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć.
Jabłkowe crumble idealnie smakuje na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków.
Po ostygnięciu też szybko znika.
To doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje.
Polecam!
(3-4 porcje)
3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania)
Kruszonka:
70g mąki pszennej/orkiszowej
50g masła/margaryny
45g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
Mąkę, masło oraz cukier należy wymieszać z cynamonem i następnie wyrobić do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku.
Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
(Można też włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.)
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
(Można użyć kilku mniejszych naczynek.)
Wierzch jabłek równomiernie posypać kruszonką (*) oraz kawałkami orzechów.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach.
(Ciasto powinno być lekko zarumienione.)
(*) Dobrze schłodzoną kruszonkę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
uwielbiam takie owoce pod kruszonką:)
OdpowiedzUsuńJa również.
Usuńooo tak owoce i kruszonka to jest to
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńUwielbiam takie rarytaski 😍
OdpowiedzUsuńCieszę się. Polecam.
UsuńNo i już wiem co jutro zrobić na deser:) Swoją drogą Gessler robiła fajny jabłecznik w ostatnich "Kuchennych rewolucjach". Jabłka z koglem-moglem pod kruszonką.
OdpowiedzUsuńPolecam. Oooo, muszę zobaczyć ten deserek pani Magdy :D Dzięki.
Usuńsuper połączenie. lubię i jabłka i orzechy ;)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPychotka, taki deser mogłabym jeść przez cały rok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja również, więc cieszę się, że jabłka są dostępne o każdej porze roku.
UsuńUwielbiam owoce w połączeniu z kruszonką :-)
OdpowiedzUsuńJa również. Pysznie i szybko!
UsuńWspaniały jesienny deser!
OdpowiedzUsuńOj taaak :)
UsuńOwoce pod kruszonką i do tego orzechy to musi smakować :-)Pysznie
OdpowiedzUsuńDokładnie! Takie połączenie jest rewelacyjne w smaku.
UsuńOrzechy <3
OdpowiedzUsuńJa też <3 :D
UsuńChodzi właśnie za mną takie cynamonowe ciasto od kiedy zmieniłam odświeżacze w domu na jesienne i pachnie mi w całym domu właśnie takim jabłkiem z cynamonem hehe:D Buźka:**
OdpowiedzUsuńPolecam! To masz fajnie w domu :D Uwielbiam takie zapachy.
Usuńto ciacho musi być bardzo pyszne!
OdpowiedzUsuńUwierz na słowo, że jest i sama spróbuj je upiec. Polecam.
UsuńOwoce pod kruszonką od razu przypominają mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńTo miałaś smaczne dzieciństwo.
UsuńKruszonka i owoce to najlepszy deser, mój ulubiony.
OdpowiedzUsuńTo fakt, jest pyszny <3
UsuńUwielbiam takie jabłka, a kruszonkę mogę jeść w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
Usuń