Bardzo puszyste, idealne na przekąskę oraz smacznie i zdrowe śniadanie lub na kolację...
Właśnie takie są racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami!
Ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim) zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów i tak naprawdę nie jest dużo wyczuwalna w smaku.
(Osobiście mogłabym jeść ją codziennie! Uwielbiam te zdrowe kuleczki.)
W moim domu takie placuszki znikają bez jakichkolwiek dodatków i nawet moja 2-letnia córka za nimi przepada.
Polecam!
(około 8 sztuk)
100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki/słoika)
50g mąki pszennej/orkiszowej
50 ml mleka zwierzęcego/roślinnego
1 jajko
sól, pieprz
ulubione zioła (opcjonalnie)
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
Dodatkowo:
10g suszonych pomidorów
Ponadto:
olej do smażenia
Ciecierzycę zblendować (jak trafią się kawałki to nic nie szkodzi) oraz dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, sodą i żółtkiem jaja.
Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka.
Na końcu wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
Całość doprawić do smaku.
A jak ugotować ciecierzycę?
W przepisie użyłam ciecierzycy, mąki orkiszowej, soli ziołowej oraz suszonych pomidorów ze sklepu Radix-Bis.
Ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim) zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów i tak naprawdę nie jest dużo wyczuwalna w smaku.
(Osobiście mogłabym jeść ją codziennie! Uwielbiam te zdrowe kuleczki.)
W moim domu takie placuszki znikają bez jakichkolwiek dodatków i nawet moja 2-letnia córka za nimi przepada.
Polecam!
(około 8 sztuk)
100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki/słoika)
50g mąki pszennej/orkiszowej
50 ml mleka zwierzęcego/roślinnego
1 jajko
sól, pieprz
ulubione zioła (opcjonalnie)
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
Dodatkowo:
10g suszonych pomidorów
Ponadto:
olej do smażenia
Ciecierzycę zblendować (jak trafią się kawałki to nic nie szkodzi) oraz dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, sodą i żółtkiem jaja.
Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka.
Na końcu wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
Całość doprawić do smaku.
Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
A jak ugotować ciecierzycę?
Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1-2 h).
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ostudzić.(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
W przepisie użyłam ciecierzycy, mąki orkiszowej, soli ziołowej oraz suszonych pomidorów ze sklepu Radix-Bis.
Nigdy takich nie robiłam,a lubimy z synkiem na śniadanka różne placuszki robić :-)Wyglądają przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i szczerze polecam!
UsuńNie jadłam jeszcze takich racuchów.
OdpowiedzUsuńMoje autorskie i bardzo pyszne. Polecam!
UsuńAż się głodna zrobiłam 😋😍🤩
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńsuper pomysł na oryginalne placki:)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne!
UsuńAbsolutnie coś dla mie. Jestem fanką mąki z ciecierzycy:) Piękne, pulchniutkie:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam mąkę orz samą ciecierzycę. Dziękuję.
Usuńzamiast mąki przennej we wcześniejszym komentarzu przeczytałam z ciecierzycy ;) zagadam jeszcze raz do składników tu nie ma mąki z ciecierzycy . Ech. Tak to jest jak coś się uwielbia ;) Ale jak takie piękne wyszły zgotowanej to ja w „to” wchodzę” . Ps ja piekę z mąki z ciecierzycy ciastka czekoladowe mogę polecić z czystym sumieniem.
OdpowiedzUsuńMożna dodać mąki z ciecierzycy zamiast pszennej. Ja robię ciacha z ciecierzycy, ale zerknę na Twoją wersję <3
UsuńTakich to jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję, bo wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMoje autorskie i z czystym sumieniem polecam!
UsuńFajny patent na racuchy :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńFantastyczny pomysł. Muszę koniecznie to zrobić i spróbować bo wyglądają niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i czekam na efekt.
UsuńŚwietny pomysł! Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńzawsze robiłam racuchy na słodko. Nawet nie pomyślałam, że można inaczej :)
OdpowiedzUsuńMożna i polecam ;)
Usuń