czwartek, września 05, 2019

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami




Bardzo puszyste, idealne na przekąskę oraz smacznie i zdrowe śniadanie lub na kolację...
Właśnie takie są racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami!
 Ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim) zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów i tak naprawdę nie jest dużo wyczuwalna w smaku.
(Osobiście mogłabym jeść ją codziennie! Uwielbiam te zdrowe kuleczki.)
W moim domu takie placuszki znikają bez jakichkolwiek dodatków i nawet moja 2-letnia córka za nimi przepada.
Polecam!

(około 8 sztuk)
100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki/słoika)
50g mąki pszennej/orkiszowej
50 ml mleka zwierzęcego/roślinnego
1 jajko
sól, pieprz
ulubione zioła (opcjonalnie)
1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
Dodatkowo:
10g suszonych pomidorów
Ponadto: 
olej do smażenia

Ciecierzycę zblendować (jak trafią się kawałki to nic nie szkodzi) oraz dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, sodą i żółtkiem jaja.
Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka.
Na końcu wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
Całość doprawić do smaku.
Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

A jak ugotować ciecierzycę?
 
Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
 (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1-2 h). 
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ostudzić.


W przepisie użyłam ciecierzycy, mąki orkiszowej, soli ziołowej oraz suszonych pomidorów ze sklepu Radix-Bis.

22 komentarze:

  1. Nigdy takich nie robiłam,a lubimy z synkiem na śniadanka różne placuszki robić :-)Wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich racuchów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się głodna zrobiłam 😋😍🤩

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na oryginalne placki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutnie coś dla mie. Jestem fanką mąki z ciecierzycy:) Piękne, pulchniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam mąkę orz samą ciecierzycę. Dziękuję.

      Usuń
  6. zamiast mąki przennej we wcześniejszym komentarzu przeczytałam z ciecierzycy ;) zagadam jeszcze raz do składników tu nie ma mąki z ciecierzycy . Ech. Tak to jest jak coś się uwielbia ;) Ale jak takie piękne wyszły zgotowanej to ja w „to” wchodzę” . Ps ja piekę z mąki z ciecierzycy ciastka czekoladowe mogę polecić z czystym sumieniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mąki z ciecierzycy zamiast pszennej. Ja robię ciacha z ciecierzycy, ale zerknę na Twoją wersję <3

      Usuń
  7. Takich to jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję, bo wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny pomysł. Muszę koniecznie to zrobić i spróbować bo wyglądają niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zawsze robiłam racuchy na słodko. Nawet nie pomyślałam, że można inaczej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger