Dobrze wiecie, że uwielbiam wszelkie pulpeciki, a że ostatnio w moim domu króluje dynia, która często znika w formie pieczonej to przy okazji postanowiłam dodać ją właśnie do pulpecików.
Wyszły przeeeepyszne i przyznam, że to będzie jedna z moich ulubionych wersji!
Pulpeciki idealnie sprawdzą się jako lekki oraz zdrowy obiad dla malutkich dzieci, ale zapewniam, że dorosłym także przypadną do gustu.
Polecam przygotowanie puree dyniowego w większej ilości, ponieważ wtedy można je podzielić na odpowiednie porcje i zamrozić.
To u kogo w najbliższym czasie pojawią się pulpeciki z indyka z pieczoną dynią?
(około 8 sztuk)
300g mięsa mielonego z indyka (użyłam gulaszowego; może być dowolne)
3 łyżki puree z pieczonej dyni (przepis tu - klik)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta tymianku (solidna)
1 szczypta majeranku
sól, pieprz
Dodatkowo:
kasza manna do obtaczania
2 listki laurowe
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy uformować pulpeciki o wielkości sporego orzecha włoskiego, a następnie każdą kuleczkę obtoczyć w kaszy.
Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku z dodatkiem liści laurowych i gotować około 10-15 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Takie danie jest na pewno smaczne. Pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuńkolorowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńświetny pomysł na pulpeciki
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPyszny zestaw,pulpeciki pierwsza klasa,mój synek byłby zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńJa jako osoba dorosła bardzo je lubię!
Usuńna to bym nie wpadła ;) z dyni robiłam tylko zupę i risotto :)
OdpowiedzUsuńU mnie dynia gości w wielu potrawach i deserach :D
Usuń