Mając sprawdzony przepis na korpusy do kruchych babeczek - zawsze posiadam ich mały zapas.
Później wystarczy przygotować szybkie nadzienie i już jest pyszny deser do kawy lub pyszne oraz urocze słodkości, które sprawdzą się również w przypadku niespodziewanych gości.
Poniższy krem już Wam opisywałam, więc znacie go doskonale.
Teraz chciałam przypomnieć mój niezawodny przepis na babeczki i pokazać jak prezentują się nadziane waniliową masą na bazie serka homogenizowanego oraz ubitej kremówki.
Polecam!
(około 30 małych babeczek)
Babeczki:
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
Krem:
200g śmietanki 30-36%
200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku)
2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku)
200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku)
2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku)
Upiec korpusy do babeczek.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać serek waniliowy.
Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać serek waniliowy.
Powstały krem powinien być gęsty, ale po schłodzeniu nabierze większej stabilności.
Coś pysznego. Jadłabym i jadła!
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńPycha 😋❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie babeczki :) wyglądają pięknie i pewnie smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńTymi babeczkami to Ty poprostu kusisz ,poprosze o jedną
OdpowiedzUsuńCieszę się. Podsyłam więcej ;)
UsuńLubię takie kruche wypieki, a takich babeczek to już dłuuuugo nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPora nadrobić ;)
Usuń