Dla mnie jedyną zaletą jesieni jest sezon na dynię, która w moim domu znika pod każdą postacią.
Uwielbiamy ją na słodko i w daniach wytrawnych.
Tym razem chciałabym Wam zaprezentować dyniowe crumble z imbirem i goździkami, czyli przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto
Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne.
Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć.
Polecam!
(około 4-5 porcji)
450-500g dyni (po obraniu)
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu (płaskie)
1 łyżka starego imbiru
3 goździki
Kruszonka:
50g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
40g mąki pszennej
10g pestek z dyni
50g cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
7-8 łyżek oleju/stopionego masła
Opcjonalnie:
pestki z dyni
starta skórka z cytryny i pomarańczy
Przygotować dynię.
Obraną dynię pokroić w kostkę i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody.
Dodać miód, sok z cytryny, imbir oraz goździki.
Całość wymieszać i poddusić na małym ogniu przez około 5 minut.
Przygotować kruszonkę.
Płatki z pestkami z dyni zmielić w blenderze lub młynku do mielenia kawy, a następnie połączyć z cukrem oraz mąką.
Dodać olej i wszystko razem wyrobić do momentu powstania grudkowatej kruszonki.
Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną oraz opcjonalnie pestkami, skórką z cytryny i pomarańczy.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w 190 stopniach. Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną oraz opcjonalnie pestkami, skórką z cytryny i pomarańczy.
Nie jadłam jeszcze takiego dania. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPolecam na jesienną poprawę humoru.
UsuńNa pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo.
UsuńJesień nie jest też moją ulubioną porą roku. Czekam na nią jedynie z powodu grzybobrania. Przygotowywałam crumble z różnymi owocami, ale z dynią jeszcze nie. Ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńPolecam i oby szybciej do ładniejszej pory roku ;)
UsuńCoś pysznego kochana :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŚwietny pomysł. Nigdy czegoś takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i szczerze polecam - jeśli uwielbiasz takie smaki.
UsuńTo musi być pyszne! Takie smaki lubię :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńTak przyrządzonej dyni jeszcze nie jadłam :) Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJest, więc szczerze polecam.
UsuńSuper, bardzo lubię crumble, a takiego dyniowego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować!
UsuńŚwietny jesienny deser!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńlove the flavours, looks so delicious
OdpowiedzUsuńwww.stylebasket.in
:)
UsuńŚwietny pomysł,wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńBardzo lubię crumble, ale dyniowej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
Usuńraczej nie dla mnie takie danie :)
OdpowiedzUsuńNie lubisz dyni?
Usuń