piątek, września 27, 2019

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami



Dla mnie jedyną zaletą jesieni jest sezon na dynię, która w moim domu znika pod każdą postacią.
Uwielbiamy ją na słodko i w daniach wytrawnych.
Tym razem chciałabym Wam zaprezentować dyniowe crumble z imbirem i goździkami, czyli przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto
Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne.
Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć. 
Polecam!

 (około 4-5 porcji)
  450-500g dyni (po obraniu)
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu (płaskie)
1 łyżka starego imbiru
3 goździki
Kruszonka:
50g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
40g mąki pszennej
 10g pestek z dyni
50g cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
  7-8 łyżek oleju/stopionego masła
Opcjonalnie:
pestki z dyni
starta skórka z cytryny i pomarańczy

Przygotować dynię.
 Obraną dynię pokroić w kostkę i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody.
Dodać miód, sok z cytryny, imbir oraz goździki.
Całość wymieszać i poddusić na małym ogniu przez około 5 minut.
Przygotować kruszonkę.
Płatki z pestkami z dyni zmielić w blenderze lub młynku do mielenia kawy, a następnie połączyć z cukrem oraz mąką.
Dodać olej i wszystko razem wyrobić do momentu powstania grudkowatej kruszonki.
  Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną oraz opcjonalnie pestkami, skórką z cytryny i pomarańczy.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w 190 stopniach. 

28 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego dania. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień nie jest też moją ulubioną porą roku. Czekam na nią jedynie z powodu grzybobrania. Przygotowywałam crumble z różnymi owocami, ale z dynią jeszcze nie. Ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i oby szybciej do ładniejszej pory roku ;)

      Usuń
  3. Świetny pomysł. Nigdy czegoś takiego nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i szczerze polecam - jeśli uwielbiasz takie smaki.

      Usuń
  4. To musi być pyszne! Takie smaki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak przyrządzonej dyni jeszcze nie jadłam :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, bardzo lubię crumble, a takiego dyniowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. love the flavours, looks so delicious
    www.stylebasket.in

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł,wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię crumble, ale dyniowej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger