Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym to jedno z najłatwiejszych ciast, które już niejednokrotnie gościło wśród moich wypieków.
Idealnie sprawdzi się podczas wizyty niespodziewanych gości lub nagłej ochoty na coś słodkiego.
Ja je piekę, ponieważ uwielbiam ten czekoladowy smak z delikatnie orzechową nutą.
Ciasto jest puszyste, zawsze pięknie wyrasta, więc nie ma opcji, aby się nie udało!
A jeśli wolicie bardziej wymyślne słodkości to możecie je przełożyć dowolnym kremem.
Polecam!
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm lub odrobinę większa)
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
100g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
50g masła
50g masła orzechowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
50g czekolady
1 łyżka mleka
1 łyżeczka masła orzechowego (płaska)
W niewielkim rondelku umieścić mleko, kawałki czekolady, masło oraz masło orzechowe.
Całość co jakiś czas mieszając podgrzewać do momentu uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie kolejno połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ostudzoną masą czekoladową.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.
Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 35-37 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i masła orzechowego.
Powstałą polewą posmarować wierzch gotowego ciasta.
Super, wygląda na bardzo czekoladowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZ chęcią upiekę takie, moje masło orzechowe już czeka :)
OdpowiedzUsuńSuper! Czekam na efekt.
UsuńPyszne ciasto. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńJak tu schudnąć, jak tu same pyszności 😍 Chętnie wypróbuję Twój przepis :❤️
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu chwila przyjemności każdemu się należy ;)
UsuńRobię czasami ciasto czekoladowe, ale z masłem orzechowym nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
UsuńMasło orzechowe i czekolada? Kupuję to :) Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńDo kawy idealne :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńŚwietny przepis! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuńwygląda bardzo smacznie :) widze u ciebie sporo ciekawych przepisów, więc z przyjemnością dołączam do grona obserwatorow ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i jeszcze raz dziękuję za miłe słowa.
UsuńMoje dzieci uwielbiają ciasta czekoladowe, wiec często je piekę, to również wypróbuję. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńUwielbiam tego typu ciasta i z chęcią coś takiego przygotuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńWitam. Bardzo ciekawe, mam zamiar je upiec. Proszę trzymać kciuki ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam. I czekam na efekt!
UsuńUpiekłam już zjedzone. Tylko że w ogóle nie było czuć masła orzechowego może dlatego że dałam tylko czekoladę 70% kakao... Ale ładnie mi wyrosło smaczne dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe też ma znaczenie. A może jest zdjęcie?
Usuń