niedziela, września 22, 2019

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą




Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą sprawdzą się nie tylko jako zdrowe zaspokojenie ochoty na słodycze, ale również jako pełnowartościowa przekąska.
Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu.
Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady.
Polecam!

(około 27 sztuk)
1 szklanka pestek dyni (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej (lub innej)
100g masła
1 jajko
50g cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
50g czekolady (u mnie dowolnej)

Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w malakserze lub młynku do kawy.
(Pestki nie muszą być zmielone na pył.)
W misce połączyć pestki, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Dodać jajko i masło.
Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach.
Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

24 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie te ciasteczka. Dziękuję za przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka, na pewno poprawiają humor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka :)
    Nie dość, że ślicznie wyglądają to jeszcze pyszne :)
    Muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi pysznie. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie się prezentują :-) Porywam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają bardzo smacznie. Takich ciasteczek jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger