czwartek, września 12, 2019

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem (bez cukru, jajek i mąki)






Te pyszne ciasteczka zawierają dużo węglowodanów złożonych oraz mnóstwa wartościowych składników odżywczych.
Możecie je przygotować z dowolnych płatków.
Są naprawdę smaczne i doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci lub alergików.
Polecam!

(około 10-11 sztuk)
1,5 szklanki płatków jaglanych/owsianych (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki miodu (płynnego)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka rodzynek
1 dojrzały banan

Banana z dodatkiem miodu rozgnieść na gładkie puree.
Następnie należy dodać pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z masy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.


Przepis pochodzi z książki "Słodkości. Ciasta, ciastka i ciasteczka", którą można nabyć na stronie księgarni Gandalf.




Książka zawiera mnóstwo przepisów na różnego rodzaju słodkości.
Znajdziemy w niej propozycje, które są dość zwyczajne lub bardziej uroczyste i wyrafinowane, tańsze lub droższe, fit oraz takie z dodatkowymi kaloriami oraz błyskawiczne lub troszkę czasochłonne.


Naprawdę jest z czego wybierać!
Tym bardziej, że wszystko wygląda niezwykle kusząco!




Cieszę się, że książka trafiła do mojej biblioteczki, ponieważ zawiera mnóstwo receptur, które z pewnością chciałabym wypróbować.
Przepisy są różnorodne, więc każdy znajdzie jakieś słodkości w swoim guście oraz na konkretną kieszeń.
Pomimo mojej głowy pełnej pomysłów książka będzie dla mnie ciekawym źródłem inspiracji.
Polecam!

Dane o książce:
 
Liczba tron: 144
Format: 19,5 x 24 cm
Oprawa: twarda
Wydawnictwo: Buchmann

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger