Co prawda daleko mi do diety wegańskiej, ale szczerze przyznam, że bardzo lubię niektóre dania, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tak też jest z tofucznicą, czyli "jajecznicą" bez jajek.
Mimo, że lubię klasyczną jajecznicę to tofucznica także często gości w moim menu.
Fakt, nie smakuje dokładnie tak samo jak smażone jajka, ale bardzo podobnie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako śniadanie u wegan oraz alergików.
Samo tofu jest produktem wysokobiałkowym, z małą zawartością tłuszczu i niskim indeksem glikemicznym.
Tofu zawiera również wiele cennych składników odżywczych oraz obniża zły cholesterol.
To komu porcję tofucznicy?
Mimo, że lubię klasyczną jajecznicę to tofucznica także często gości w moim menu.
Fakt, nie smakuje dokładnie tak samo jak smażone jajka, ale bardzo podobnie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako śniadanie u wegan oraz alergików.
Samo tofu jest produktem wysokobiałkowym, z małą zawartością tłuszczu i niskim indeksem glikemicznym.
Tofu zawiera również wiele cennych składników odżywczych oraz obniża zły cholesterol.
To komu porcję tofucznicy?
(około 2 porcje)
200g tofu naturalnego
1 cebula (mała)
1 łyżka płatków drożdżowych (*)
około 50 ml wody
czarna sól (**)
pieprz
pieprz
Dodatkowo:
odrobina oleju roślinnego do smażenia
Opcjonalnie:
szczypiorek/koperek
pomidor do podania
Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
Tofu odcedzić z wody, pokruszyć palcami na mniejsze kawałki i następnie dodać do cebuli.
Całość chwilkę podsmażyć.
Następnie wsypać płatki drożdżowe oraz odrobinę soli z pieprzem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i połączyć z wodą.
Tofu z cebulą poddusić do momentu odparowania wody i po tym czasie smażyć przez dodatkowe kilka minut.
Tofucznicę doprawić do smaku i podawać z ulubionymi dodatkami.
(*) Płatki drożdżowe nieaktywne - to bezpieczne dla zdrowia (i kobiet w ciąży) nieaktywne drożdże (zwykłych drożdży nie
wolno jeść na surowo), które mają delikatny zapach i smak.
Są bogate w wiele witamin i minerałów, zawierają: witaminy z grupy B
(B1, B2, B3 i B8), witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan,
cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen.
Często dodaje się je do dań wegańskich, bo oprócz walorów zdrowotnych świetnie podkreślają smak potrawy.
Smakują jakby odrobinę serowo i bardzo delikatnie.
Jeśli nie dodacie ich do tofucznicy to nie będzie wielkiej tragedii, ale polecam jej wzbogacenie płatkami, bo tak naprawdę płatki wpływają na całokształt dania.
(**) Czarna sól nadaje tofucznicy jajecznego posmaku.
Zawiera też sporo właściwości zdrowotnych, choć należy pamiętać, że w głównej mierze składa się z chlorku sodu, którego nie należy spożywać w nadmiarze.
(**) Czarna sól nadaje tofucznicy jajecznego posmaku.
Zawiera też sporo właściwości zdrowotnych, choć należy pamiętać, że w głównej mierze składa się z chlorku sodu, którego nie należy spożywać w nadmiarze.
Wegańska jajecznica - ciekawe czy smakuje tak samo jak zwykła tradycyjna jajecznica.
OdpowiedzUsuńRóżnica jest bardzo mała, ale smakiem jest bardzo zbliżona. Uwielbiam tofucznicę.
Usuńjeszcze nie jadłam takiej wersji jajecznicy:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj. Polecam.
UsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takiej jajecznicy.
OdpowiedzUsuńJest warta spróbowania :)
UsuńBardzo chętnie załapię się na Twoją propozycję. Smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńZapraszam!
UsuńCiekawy pomysł, takiej jajecznicy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ;)
UsuńTofu to raczej nie dla mnie;)
OdpowiedzUsuńNie lubisz? W tej potrawie jest pyszne!
UsuńTrzeba będzie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Czekam na efekt.
UsuńTofu często wykorzystuje w potrawach, ale przyznam, że tofucznicy, która jest już wegańską klasyką jeszcze nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJaka jest kaloryczność tego cudeńka ?
OdpowiedzUsuń1 porcja około 150-160 - w zależności od kaloryczności tofu. Większość w 100g ma 130 kcal, ale są też po 90.
Usuń