Duszone pory są lekko słodkawe i delikatne w smaku, więc doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a nawet ryby.
Taką wersję pora polubią nawet dzieci!
Ja pory duszę na maśle, ponieważ uwielbiam ten charakterystyczny posmak, który wzbogacam odrobiną gałki muszkatołowej oraz koperkiem.
Polecam!
(około 3 porcje)
2 pory (średnie)
2 łyżki masła klarowanego
50 ml wody/bulionu
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Opcjonalnie:
koperek
Pory należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w talarki oraz przełożyć na patelnię z roztopionym masłem.
Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek pora pokrył się masłem.
Wlać wodę/bulion.
Pory dusić pod przykryciem do miękkości i do momentu aż woda całkowicie odparuje.
Całość na końcu doprawić gałką muszkatołową oraz solą z pieprzem i opcjonalnie wymieszać z koperkiem.
Wyglądają pysznie ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszne,bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPychotka. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy dodatek do tradycyjnego obiadu. Zawsze to coś nowego na talerzu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak przygotowane pory przypadły do gustu.
Usuńbardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńSuper. Takich to jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńWyśmienite :) Polecam
OdpowiedzUsuńWyśmienita potrawa aromatyczna
OdpowiedzUsuń