czwartek, sierpnia 22, 2019

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami





Muffinki serowe z agrestem i truskawkami to doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli.
Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia oraz poeksperymentujcie z innymi dodatkami.
Polecam!

(około 9 sztuk)
100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
3 łyżki oleju
3 łyżki miodu
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
1 garść agrestu
3 truskawki (średnie)

W pierwszej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej dokładnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód.
Następnie suche składniki należy połączyć z mokrymi.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio pokrojone truskawki i agrest.
 Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
 Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. 
(Podczas stygnięcia babeczki nie co opadną, ale to normalne.)
 
(*) Muffinki można piec w papierowych papilotkach.
Papier łatwo odchodzi od upieczonych ciastek. 

21 komentarzy:

  1. Ja ja dawno nie jadłam agrestu. Ależ te muffinki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też po wielu latach przypomniałam sobie smak agrestu.

      Usuń
  2. Mało reprezentacyjne,może są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne i dziękuję za szczerą opinię ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajne muffinki, agrest na pewno dodaje smaku i charakteru :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny przepis na letnie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne babeczki :D I jakie śliczne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i smacznie - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudownie! I tak naturalnie wiec zdrowo :) Na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dużo agrestu zamrożonego i nie wiedziałem co z nim zrobić, zapisuję przepis i na pewno z niego skorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger