Muffinki serowe z agrestem i truskawkami to doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli.
Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia oraz poeksperymentujcie z innymi dodatkami.
Polecam!
(około 9 sztuk)
100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
3 łyżki oleju
3 łyżki miodu
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
1 garść agrestu
3 truskawki (średnie)
W pierwszej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej dokładnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód.
Następnie suche składniki należy połączyć z mokrymi.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio pokrojone truskawki i agrest.
Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Podczas stygnięcia babeczki nie co opadną, ale to normalne.)
(*) Muffinki można piec w papierowych papilotkach.
Papier łatwo odchodzi od upieczonych ciastek.
Pyszne muffinki
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJa ja dawno nie jadłam agrestu. Ależ te muffinki muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńJa też po wielu latach przypomniałam sobie smak agrestu.
UsuńMało reprezentacyjne,może są smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i dziękuję za szczerą opinię ;)
UsuńBardzo fajne muffinki, agrest na pewno dodaje smaku i charakteru :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńAż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3 Czekam na efekt!
UsuńPyszny przepis na letnie wypieki!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle pyszne babeczki :D I jakie śliczne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńjakie pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńProsto i smacznie - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWyglądają cudownie! I tak naturalnie wiec zdrowo :) Na pewno wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
UsuńMam dużo agrestu zamrożonego i nie wiedziałem co z nim zrobić, zapisuję przepis i na pewno z niego skorzystam!
OdpowiedzUsuń