Sklepowe lody truskawkowe nigdy nie były moimi ulubionym, ale za to te domowe są rewelacyjne!
A lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć.
Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów.
Koniecznie spróbujcie!
500g truskawek + 3 łyżki cukru
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Truskawki umyć, pozbawić szypułek oraz przełożyć do większej miski.
Następnie do owoców wsypać 3 łyżki cukru i całość zblendować na jednolitą konsystencję.
Schłodzony serek mascarpone zmiksować z zimną śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Powinien powstać gęsty krem, do którego należy ostrożnie dodać puree truskawkowe.
Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników, przełożyć do pojemnika (*), przykryć oraz wstawić do
zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Pyszne lody 😊 Szkoda, że nie ma już truskawek. Ale może w przyszłym roku skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć innych owoców. Polecam!
UsuńDomowe mają smak :)
OdpowiedzUsuńTo fakt.
Usuńsuper jeszcze dzisiaj robię dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper, czekam na efekt.
UsuńPrezentują się bardzo pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńRozkosz dla podniebienia ;-D
OdpowiedzUsuńOj taaak!
UsuńUwielbiamy takie z moim synem :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO jejciu na pewno pyszne. Uwielbiam domowe lody
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne. Polecam!
UsuńTakie truskawki to bym zjadła teraz mmm....a tu trzeba czekać na nie cały rok, a lody na pewno są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDo lodów można użyć też innych owoców. Dziękuję.
Usuń